Pašalić je praćen, prisluškivan, ali su ga promašili

NA VELIKO iznenađenje brojnih novinara na današnjoj konferenciji u središnjici Hrvatskog bloka nije se pojavio njegov predsjednik i glavni akter priče Ivić Pašalić,  jer je "u svojoj kući sa svojom djecom".

Milan Kovač, potpredsjednik stranke, i Benjamin Tolić, politički tajnik, podržali su tezu po kojoj je napad na Pašalića teroristički čin s političkom pozadinom, odbacivši mogućnost da se radi o obračunu građevinskog lobija.

"Dr. Ivić Pašalić se vraćao sa službenog puta. Netko ga je pratio na putu kući. Dr. Pašalić je mobitelom javio obitelji da stiže kući. Netko ga je prisluškivao. Dr. Pašalić je parkirao u garažu. Netko ga je promašio. To su činjenice."- pročitao je Kovač priopćenje koje potpisuje.

U HB-u nisu bili konkretni oko odgovora na pitanje tko je naručitelj napada. Tolić, kao što je to jučer u izjavama isticao sam Ivić Pašalić, uporan je da napad ima političku pozadinu. Na pitanje da konkretizira i kaže imena počinitelja napada, Tolić je kazao: "Oni koji ne žele dopustiti da im kormilo države izmakne iz ruku, oni koji se dodvoravaju inozemnim središtima političke moći i žele osigurati 100 pozicija u europskim integracijama bez obzira na cijenu."

Na novinarsku konstataciju misli li na ljude iz državnog vrha, Tolić je odgovorio potvrdno. Tako je uz jučer spominjanog predsjednika Mesića, politički tajnik HB-a prozvao premijera Ivu Sanadera i predsjednika Hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa, koji "sedam godina raznim metodama nisu uspjeli uništiti Pašalića, pa su to sada učinili bombama".

Na sedam "gladnih godina" za vrijeme kojih vladajući Pašalića nisu uspjeli učiniti političkim mrtvacem, nadovezao se i Kovač. "Nije prošla niti jedna izjava, a da Mesić nije uperio prstom u Pašalića"- kazao je.

Hrvatski Blok je za 10. prosinca najavio skup pod nazivom "Državotvorno okupljanje" na kojem će se dogovarati zajednički nastup "svih protivnika  sluganske državne politike" na sljedećim parlamentarnim izborima. Tolić je kazao kako će se tamo pojaviti i Hrvatski generalski zbor koji je  najavio osnivanje političke stranke HDZ dr. Franjo Tuđman, te "Slavonija" koja se inati, iskazujući potporu uhićenom branitelju Osijeka Branimiru Glavašu.

U priopćenju kojeg potpisuje Tolić, među ostalim, navodi se kako je "vlast očito procijenila da je izborna prijevara potpuno raskrinkana" te da ne vjeruju da se to može više ponoviti jer se "pojavila kritična masa suverenista".

"Mnogi su uvjereni da političke mase može organizirati samo "Doktor", tj. Pašalić. Kako ga do sada nisu uspjeli ušutkati dugotrajnim klevetničkim diskreditiranjem u javnosti, sada su mu zaprijetili fizičkom likvidacijom. Najava je to političke borbe po receptu Antuna Tusa " sa odstojanja tajno izvršiti likvidaciju krajnje ekstremnih ličnosti", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Tolić.

U HB-u traže da se obavi istraga i kazni počinitelj i naručitelj napada. Zaključuju kako to nije njihov posao, već "Mesićeve pravne države".

I.B.

Pročitajte više