Pašalić u BiH: Daytonski sporazum je mrtav

PREDSJEDNIČKI kandidat Hrvatskog bloka Ivić Pašalić ponovno je u utorak u Sarajevu oštro kritizirao sadašnje hrvatske vlasti i potvrdio kako bi se u slučaju pobjede na skorašnjim izborima za predsjednika Hrvatske odlučno zauzimao da Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju svoju federalnu jedinicu.

Na konferenciji za novinstvo, održanoj na kraju svoje predsjedničke predizborne kampanje što je provodi i među Hrvatima u BiH, Pašalić je kazao kako je Daytonski sporazum, čiji je jamac i Hrvatska, do sada uvijek mijenjan na štetu Hrvata, što je dovelo do "neodrživog, nepravednog i nemoralnog stanja" u BiH.

"Daytonski sporazum je kao dokument mrtav, jer je uvijek mijenjan bez suglasnosti Hrvata iz BiH kao i Republike Hrvatske", kazao je Pašalić istaknuvši kako je krajnje vrijeme da se tri naroda u toj zemlji dogovore o novom unutarnjem ustroju, pri čemu bi, po njegovim riječima, Hrvatima pripalo pravo na uspostavu vlastite federalne jedinice.

Pašalićevo zalaganje za hrvatsku federalnu jedinicu u BiH naišlo je na oštre kritike dijela bošnjačkih dužnosnika, a potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Seada Palavrić prošlog je tjedna predložila da se bivšeg Tuđmanova savjetnika zbog takvih istupa proglasi nepoželjnom osobom u BiH.

Komentirajući stanje u Hrvatskoj, Pašalić je ponovo optužio sadašnje vlasti za "sluganski koncept" vladanja koji vodi računa isključivo o interesima međunarodne zajednice.

Iskazao je protivljenje učlanjenju Hrvatske u NATO, ocijenivši kako je taj savez "na izdisaju" te da se "raspada unutar sebe".

Članstvo u Europskoj uniji Pašalić je ocijenio poželjnim, no samo uz punu zaštitu suvereniteta Hrvatske, dok je komentirajući odnose s Haaškim tribunalom kazao kako se njih mora izmjestiti izvan utjecaja političara koji su spremni "svakoga izručiti zbog vlastitih interesa".

Predsjednik Hrvatskog bloka u BiH Mario Vasilj kazao je kako će Pašalić dobiti svu potporu te stranke na skorasnjim predsjedničkim izborima, jer ona smatra kako je on jedini predsjednički kandidat koji je ostao "vjeran tuđmanizmu".

Pročitajte više