Pašovićev Hamlet gostuje u ZKM-u

CIKLUS Europskog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih nastavlja se gostovanjem predstave Hamlet, Williama Shakespearea, u režiji Harisa Pašovića i produkciji Space Productions Sarajevo. Publika će imati priliku vidjeti predstavu 14., 15. i 16. veljače u 19 sati.

Haris Pašović okupio je u Hamletu neke od izuzetnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Turske, Velike Britanije i Španjolske, te zajedno s njima postavio ovu suvremenu adaptaciju Shakespeareove tragedije.

Pašovićev Hamlet smješten je u Topkapi, osmanski dvor u Istanbulu. Priča i imena nisu promijenjena, izuzetak čine titule; sultan umjesto kralja, Turska umjesto Danske i kulturološka prilagođenja. To je dalo ovom konceptu iznimnu svježinu i suvremenost, a u isto vrijeme teatralnost orijentalnih boja, svjetla, zvukova i dinamike. Kontekstualizacijom muslimanske perspektive u ovom tumačenju Hamleta naglašeno je da svi mi dijelimo iste priče, iste probleme, iste snove i iste dileme. Hamlet je univerzalan i mogao se dogoditi na danskom, elizabetanskom, osmanskom ili bilo kojem drugom dvoru.

U predstavi glume Amar Selimović (Hamlet), Frano Mašković (Claudius), Damjana Černe (Gertrude), Miodrag Krivokapić (Duh, Glumac, Grobar), Damir Markovina (Hamletova sjenka), Slaven Knezović (Polonius, Laertes), Zana Marjanović (Ophelia), Jasenko Pašić (Rosencrantz), Aldin Omerović (Guildenstern), Sabina Bambur (Fortinbras).

Pročitajte više