Passy će s hrvatskim vodstvom razgovarati o zatočenim Bugarima u Libiji

BUGARSKI ministar vanjskih poslova Solomon Passy izjavio je u četvrtak u Zagrebu da će tijekom posjeta Hrvatskoj razgovarati s hrvatskim dužnosnicima i o slučaju bugarskih državljana zatočenih u Libiji.

"Hrvatska ima osobito dobre odnose s Libijom, pa neću oklijevati o tome razgovarati s hrvatskim vodstvom", rekao je Passy nakon razgovora s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom.

Passya bi tijekom dana trebali primiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, a najavljen je i susret s Toninom Piculom, voditeljem saborskog izaslanstva u parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Libijske su vlasti nedavno na smrt osudile pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika, jer su, kako tvrde, 426 libijske djece namjerno zarazili virusom HIV-a.

Passy, koji obnaša i dužnost predsjedatelja OESS-a, istaknuo je da je impresioniran napretkom koji je postigla Hrvatska, osobito čestitavši Vladi na programu povratka izbjeglica.

Kao šef bugarske diplomacije, Passy je snažno podupro hrvatska nastojanja za ulaskom u Europsku uniju (EU) i NATO, čijim je članom Bugarska postala početkom travnja.

Ministar Žužul je čestitao Bugarskoj na članstvu u Sjeveroatlanskom savezu i istaknuo tu zemlju kao dobar model u procesu pregovora o pristupanju EU-u.


Pročitajte više