Patrijarh Irinej: Treba napraviti sve da između Srba i Hrvata zavlada mir

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Irinej dao je intervju za beogradsku Politiku, čije dijelove prenosi N1 Srbija

U intervjuu je apelirao da hrvatsko državno i crkveno rukovodstvo, kao i političke i duhovne vođe srpskog naroda, učine sve da između dva naroda zavlada mir.

Kaže da je euforija opijenosti zlom prošla

U intervjuu je rekao kako je uvjeren da je euforija opijenosti zlom prošla, osim kod najužarenijih glava. Smatra da je sada pravi trenutak za razgovor o pomirenju s obzirom na otvorena pitanja i neriješene probleme.

"Neka svatko čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju što, ali molim i apeliram da hrvatsko državno i crkveno vodstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda", rekao je patrijarh Irinej.

Rekao je i kako ima utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika i da, ako je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda koji je, kako kaže, stradao u genocidu, trebaju, čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvatiti svaku priliku koja može doprinijeti mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj.

Pročitajte više