Patrijarh Pavle podržao obnovu monarhije u Srbiji

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle podržao je u subotu uspostavu ustavne parlamentarne monarhije u Srbiji.

U pismu koje je u ime Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC-a uputio princu Aleksandru Drugom Karadorđeviću, patrijarh Pavle navodi da je "sva povijest srpskog naroda bila u znaku naših (srpskih) vladara i vladarskih kuća" i ujedno posebno obrazlaže značaj i ulogu dinastije Karadorđevića u oslobođenju od Turaka te pri razvoju naroda i države u prvom dijelu 20. stoljeća.

U drugoj polovini 20. stoljeća, u državi je pod krinkom demokracije "zavladala je nezapamćena tiranija", a europske države koje su sačuvale parlamentarnu monarhiju "predstavljaju primjer naprednih i organiziranih država i nositelja istinske demokracije".

"Crkva, po prirodi protiv nasilja svake vrste, smatra da je odluka o ukidanju monarhije, kao i mnoge druge iz 1945. godine, posljedica tiranije i, kao takva, treba odmah biti poništena", navodi se u pismu patrijarha Pavla.

Patrijarh navodi da je SPC svjesna da obnova monarhije nije u njezinoj nadležnosti, ali dodaje će se crkva "moliti" da oni koji su za to zaduženi donesu takvu odluku.

Pročitajte više