Patten i Picula osudili ubojstvo Đinđića

POVJERENIK Europske komisije za vanjske odnose Christopher Patten osudio je u srijedu u Dubrovniku ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ali je dodao kako ono neće zaustaviti "napredak koji je napravljen u regiji posljednjih godina".

"Ubojstvo hrabroga premijera samo će nas učiniti još odlučnijima u nastojanju da idemo naprijed. Napredak koji je napravljen u regiji posljednjih godina ne može se zaustaviti niti vratiti unazad s dva metka zlih ubojica", rekao je Patten, koji je u srijedu u Dubrovniku započeo službeni posjet Hrvatskoj sastankom s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

Patten je rekao kako se u četvrtak i petak trebao sastati s Đinđićem kako bi s njim razgovarao o procesu stabilizacije i pridruživanja u Srbiji i Crnoj Gori.

On je dodao kako je u Srbiji je učinjen veliki napredak i "nećemo dopustiti da se stvari u Srbiji vrate unazad - nasilju, korupciji i tiraniji kao što je bilo u povijesti".

Ministar Picula je, izrazivši ogorčenje i šokiranost brutalnim ubojstvom premijera Đinđića, kazao je kako se nada da su demokratski reformski potencijali srpskoga društva toliki da će nadoknaditi ovu tragediju.

"Pokojni Đinđić bio je sinonim za sve ono što je Srbija pokušala nadoknaditi u što kraćem roku", rekao je Picula. Dodao je da su ubojice prekinuli život koji se posvetio izgradnji jedne bolje, demokratske Srbije, koja će kao takva biti partner svima u regiji.

"Srbiji u ovom trenutku treba ohrabrenje i ona mora shvatiti da je interes njezinih neposrednih susjeda i Europske unije da ne stane na svom reformskom putu", rekao je Picula.

(Hina) kc rb

Pročitajte više