Patten očekuje pregovore s Hrvatskom početkom godine

POVJERENIK Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten izrazio je u utorak u Bruxellesu očekivanje da će Hrvatska započeti pregovore o punopravnom članstvu u EU početkom sljedeće godine.

"Nadam se da će pregovori započeti početkom sljedeće godine", rekao je Patten nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom i ministricom europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

Patten je istaknuo da je Europska komisija u posljednjih nekoliko godina razvila jako dobre odnose s Hrvatskom, koja je sada na pragu početka pregovora.

Podsjetio je da Hrvatska mora nastaviti s reformama, naročito s reformom pravosuđa, nastaviti suradnju s Haškim sudom i raditi na povratku izbjeglica.

Upitan da komentira napetosti do kojih je došlo u posljednje vrijeme u odnosima između Hrvatske i Slovenije, Patten je rekao kako je EU "svjesna" tih napetosti, izrazivši nadu da će se to riješiti na prijateljski način, mirno i brzo.

Ministar Žužul je rekao da će Hrvatska s novom vladom u Sloveniji pokušati dogovoriti uvjete za arbitražu, kojom bi se mogla riješiti granična pitanja između dviju zemalja.

Ministar Žužul i ministrica Grabar Kitarović sastali su u utorak i s povjerenikom za kulturu Janom Figelom i budućim povjerenikom za proširenje Olliem Rehnom.

Pročitajte više