Paul Wolfowitz: Rumunjska je "model za Irak"

RUMUNJSKA koja je prešla iz komunističke diktature Nicolae Ceausescua u demokraciju mogla bi "poslužiti kao obrazac Iraku", izjavio je ponedjeljak zamjenik američkog ministar obrane Paul Wolfowitz.

"Tranzicija Rumunjske iz totalitarizma u demokraciju trebala bi poslužiti kao obrazac Iraku" nakon Sadama Huseina, rekao je on na konferenciji za novinare.

"Napredak Rumunjske bi trebao nadahnuti irački narod", dodao je Wolfowitz naglasivši da postoje razlike između te dvije zemlje.

"Rumunjska se oslobodila sama, dok je Irak oslobodila međunarodna koalicija", precizirao je on.

Wolfowitz je rekao da je razgovarao s rumunjskim ministrom obrane Ioanom Mircea Pascuom o mogućnosti prebacivanja američkih vojnih baza u zemlje jugoistočne Europe, među kojima u Rumunjsku.

Činjenica da je Rumunjska stavila svoje vojne baze na raspolaganje Sjedinjenim Državama tijekom rata u Iraku "sigurno će se uzeti u obzir" pri donošenju odluke, uvjeravao je Wolfowitz, govoreći o crnomorskoj bazi Constanta, koju su koristili američki vojnici.

Wolfowitz koji završava u Rumunjskoj europsku turneju tijekom koje je posjetio Bosnu i Makedoniju, naglasio je ulogu novih članova NATO-a.

Američki senat je odobrio početkom svibnja ulazak sedam zemalja središnje i istočne Europe u NATO, među kojima je Rumunjska. To proširenje će omogućiti Savezu da računa na dodatni sastav od 200.000 ljudi, kao i na nove vojne baze.

Pročitajte više