Pavić Šimetin: 17 posto mladih u prvom srednje probalo marihuanu

Foto: Shutterstock

IVANA PAVIĆ ŠIMETIN, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, gostovala je u emisiji Studio 4 te komentirala zlouporabu droga u Hrvatskoj.

Kako prenosi HRT, osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga je 20-ak posto manje u odnosu na prethodno razdoblje, a pad traje od 2013. godine zbog promjene vrsta droga koje dominiraju među ovisnicima.

"Heroinska ovisnost koja je zatrpala zdravstveni sustav bila je vodeći problem od 90-ih godina prošlog stoljeća, sve je manje aktualna posebno među mladima.

Nove psihoaktivne tvari koje su sada aktualne među mladima, osim kanabisa, prisutan je kokain, amfetamin i oni ne stvaraju ovisnosti koje zahtijevaju brzo javljanje liječniku i dugotrajni ostanak u tretmanu kao što je heroinska ovisnost", rekla je Pavić Šimetin.

Izjednačen je broj mladića i djevojaka

Dodaje kako podaci govore da se oko 12 posto smanjila upotreba marihuane u prvom razredu srednje škole i prvi je put broj djevojaka i mladića gotovo izjednačen glede konzumiranja.

"Od 45 zemalja koje su uključene u ovo istraživanje, samo Slovenija i Hrvatska su do sada provele anketiranje među učenicima", rekla je Pavić Šimetin.

Istraživanja govore kako je 17 posto mladih u prvom razredu srednje škole probalo marihuanu. Najmlađa osoba koja se liječi ima 16 ili 17 godina.

Pročitajte više