Pazinski učenici astronautima: Je li vam dosadno i što jedete?

UČENICI pazinske osnovne škole Vladimir Nazor ostvarili su radiovezu s astronautima Međunarodne svemirske postaje pod vodstvom tajnika Radiokluba Pazin, Marka Pernića što je prvo takvo iskustvo za Hrvatsku.

Cijeli projekt uspostave kontakta s Međunarodnom svemirskom postajom započeo je još 2006. godine predajom zahtjeva za uspostavu kontakta koji je odmah odobren te je dogovorena frekvencija i vrijeme kada će ISS biti iznad Pazina.

Glavni akteri cijelog kontakta bili su šestero učenika 7. i 8. razreda: Edi Ravić, Teo Gubić, Katja Pernić, Ante Šikić, Lea Šikić i Enzo Grubiša koji su, uz publiku od stotinjak učenika, razgovarali i postavljali pitanja pravoj posadi Međunarodne svemirske postaje, odnosno, Garretu Reismanu.

Marko Pernić, izjavio je za Index.hr kako "su djeca bila oduševljena samom spoznajom da razgovaraju sa astronautima", te nadodao: "kada je Enzo postavio pitanje imaju li gore ikakvih životinja, Garrett Reisman je odgovorio da nema nikakvih osim njih troje", misleći pritom na sebe i dvoje kolega.

Kontak je započeo jučer točno u 16:52 te je trajao oko 6 minuta, koliko je ISS bio iznad Pazina. Učenike je najviše zanimalo kada je Reisman bio prvi puta u svemiru, koliko se putuje do ISS-a, što je najstrašnije u svemiru, imaju li ikakve biljke ili životinje, što se jede, da li im je dosadno i kako se zabavljaju.

Odgovori su bili kratki i srdačni, no iako su bila pripremljena 24 pitanja, veza sa ISS-om počela se gubiti pa su učenici ostali uskraćeni za neke odgovore. Ipak, svi su bili zadovoljni i mirni jer je 40-godišnji Reisman odgovorio učenicima da je najteži put prema ISS-u lansiranje jer su imali nekoliko aktivacija alarma što su uspješno popravili, biljke uzgajaju za istraživanja, do sada nije bilo nikakvih vanzemaljaca, jako se dobro hrane ruskom i američkom hranom poslije koje vježbaju, a zabavljaju se uz gitaru, iPod i česte šale.

Iako je ovakav kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom u svijetu uhodan, ovo je bilo prvi puta da se to održava u Hrvatskoj, koja je prva Europska zemlja, a da nije članica Europske unije s tim vrijednim iskustvom. Cijelo druženje moglo se pratiti putem videa, a sačuvan audio materijal možete poslušati ovdje.

V.M.

Pročitajte više