Pčelar iz Ludbrega dobio tri nagrade za najbolji svjetski med

Foto: Index

MLADEN NAMJESNIK, pčelar iz Križovljana pokraj Ludbrega, osvojio je u Londonu čak tri zlatne medalje za med koji je poslao na natječaj. Za London International Honey Award natjecali su se pčelari iz više od 30 zemalja, a deveteročlani žiri je nagradio Namjesnikove medove od lipe, vrijeska i bagrema.

Ostavio konkurenciju iza sebe

Na takvim je natjecanjima uobičajeno da se medalje dodjeljuju svima koji su osvojili određeni broj bodova pa tako može biti i više zlatnih medalja. Međutim, Namjesnik je konkurenciju ipak ostavio iza leđa.

"Mi smo jedini na svijetu dobili zlatnu medalju za med od lipe i med od vrijeska", rekao je za Index Namjesnik, koji se već više od 30 godina bavi pčelarstvom. Obiteljska tradicija ipak je znatno dulja. Obitelj Namjesnik se više od sto godina bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda.

"Osim meda proizvodimo i propolis, medenu rakiju koja je također više puta nagrađivana, matičnu mliječ, svijeće od pčelinjeg voska", rekao je Namjesnik.

Stroga kontrola uzoraka

Da bi se uopće prijavio na londonsko natjecanje Namjesnik je morao ispuniti stroge uvjete. Najlakše je bilo ispuniti prvi, koji kaže da se na natječaj mogu prijaviti samo registrirani proizvođači koji posluju na tržištu svoje zemlje. Puno je ozbiljniji uvjet bio laboratorijsko testiranje uzoraka meda poslanih na natječaj. Akreditirani laboratoriji tako su u startu iz natjecanja izbacivali medove koji nisu bili dovoljno kvalitetni da dospiju na stol i jezik ocjenjivača.

"Samo me laboratorijsko testiranje koštalo dvjestotinjak eura po uzorku, ali isplatilo se", rekao je Namjesnik. U njegovom OPG-u radi cijela obitelj, a osim njih je zaposlena još samo jedna osoba, koja nije član obitelji. Zajedno se brinu o preko 500 košnica. Koliko meda godišnje proizvede Namjesnik ne želi otkriti.

Seli košnice po cijeloj Hrvatskoj

"Ne volim o tome govoriti. To je poslovna tajna", kaže Namjesnik. No zato se njegove košnice mogu vidjeti po cijeloj Hrvatskoj. U svojoj ponudi tako imaju i dalmatinski med i med od velebitskog vrijeska, koji je bio jedan od nagrađenih na ovogodišnjem londonskom natjecanju proizvođača. Za ove nagrade Namjesnik kaže da su samo međunarodna potvrda kvalitete koje je već bio svjestan. Uostalom, puno je puta već nagrađen Zlatnom žlicom, domaćom nagradom za najbolji med.

Pročitajte više