Pedeset godina Dramskog kazališta Gavella

Na današnji dan prije 50 godina predstavom Miroslava Krleže "Golgota" u režiji Branka Gavelle počelo je s radom Zagrebačko dramsko kazalište koje je 1970. preimenovano u Dramsko kazalište Gavella.

Ta je obljetnica večeras obilježena prigodnom svečanošću u nazočnosti brojne publike, gotovo svih generacija Gavellinih glumaca, redatelja, te predstavnika vlasti, među kojima su bili predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar kulture Božo Buškupić i drugi.

Od 30. listopada 1954. i prve praizvedbe do danas izvedeno je 300 premijera kroz koje je teatar u Frankopanskoj ulici postao jedna od najpostojanijih i najcjenjenijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj, rekao je ravnatelj DK Gavella Darko Stazić.

Pedeseta obljetnica prikazana je kroz video zapise redatelja i generacije glumaca koja je obilježila to kazalište. Ono je nastalo, rečeno je, pobunom tadašnjih mladih glumaca koji su se pod vodstvom svog učitelja Branka Gavelle odlučili na osnutak jednoga novog drukčijeg kazališta.

Od početaka do danas na repertoaru su bili svjetski i domaći klasici, počevši od Držića, Krleže, preko Marinkovića i drugih, a publika je zapamtila i brojna uprizorenja Shakespearea, Čehova, Goldonija, te suvremenih svjetskih dramatičara.

Na pozornici Gavelle režirali su od Koste Spajića, Dine Radojevića, Joška Juvančića, Božidara Violića, Georgija Para do najmlađe generacije redatelja.

Svoja sjećanja na 50 godina rada u kazalištu govorili su doajeni kazališta Josip Bobi Marotti, Pero Kvrgić, Emil Glad, Nada Subotić, zatim Zlatko Vitez, Goran Grgić, Boris Svrtan i Jelena Miholjević.

Premijer Ivo Sanader izjavio je kako je proslava 50. obljetnice Gavelle velik događaj za hrvatsku kulturu i kazalište. Rekao je kako je hrvatska kazališna javnost u ovoj kući imala prigodu gledati sjajne predstave, izrazivši nadu da će tako biti i u buduće. Na novinarsko pitanje je li zbog činjenice da je i sam osamdesetih godina bio na čelu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu upoznat sa zbivanjima u kazalištu, Sanader je rekao da je to bilo jedno zanmljivo vrijeme njegove karijere. Kazao je kako je za njega u to vrijeme ipak politika bila veći izazov nego kazalište, pa se 1989. odlučio za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izrazio je zadovoljstvo nazočnošću na svečanosti, dodavši kako od 1961. posjećuje kazališne predstave u Gavelli. Rekao je da je predstava "Korupcija u Palači pravde" bila prva predstava koju je gledao u tom kazalištu. Uvjeren sam da su mnogi kao ja ovdje na ovoj sceni gledali sjajne predstave i glumce, rekao je.

Ministar kulture Božo Biškupić je kazao kako je 50 godina Kazališta Gavella, pedeset godina hrvatske kulturne povijesti. Pola stoljeća kazališnoga života koji se događao u Gavelli, bio je otklon od socrealizma, rekao je Biškupić. Dodao je da su se kroz tih pola stoljeća stvarali novi uvjeti u kulturnom životu za novo tisućljeće.



(Hina) xatod yln

Pročitajte više