Pejković: Uskoro otkup državnih stanova u Vukovaru

POMOĆNIK ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo Lovre Pejković očekuje da će Vlada za 15ak dana donijeti odluku po kojoj bi mogla početi prodaja oko 2.600 državnih stanova u Vukovara.

Pejković je danas Hini pojasnio da je Vlada nedavno donijela Uredbu o uvjetima za kupnju imovine u državnom vlasništvu na područjima od posebne državne skrbi, ali da bi počeo otkup stanova u Vukovaru treba donijeti i posebnu odluku.

Po toj odluci, 2.600 stanova koji su sada u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju prenijeli bi se na državu, odnosno na Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo.

Nakon toga sklopili bi se ugovori o najmu i počela prodaja tih stanova, rekao je Pejković.

Naveo je da se također radi i na mogućnosti otkupa ostalog stambenog fonda grada Vukovara.

Riječ je o više od 2.000 stanova od kojih je dio u vlasništvu grada, istaknuo je Pejković i naveo da dio tih stanova sada niti ne postoji i da ih tek treba obnoviti.

Rekao je da je riječ o svim mogućim vrstama oštećenja, da neke zgrade uopće ne postoje, a da za neke oštećenja tek treba utvrditi.

Država će te oštećene stanove prvo obnoviti, a tek onda prodavati, a njihovu će vrijednost procjenjivati sudski vještak.

Osnovica za utvrđivanje prodajne cijene stanova njihova je tržišna vrijednost, koja će se utvrditi procjenama.

Kod procjene će se uzimati u obzir i vlastita ulaganja najmoprimca. Stan će se moći otkupiti jednokratno s 30 posto popusta ili obročno na rok otplate ne duži od 20 godina.

Pročitajte više