Pejković: Vlasnici će dobiti imovinu ili nadoknadu, ali nitko neće završiti na ulici

U DONJEM LAPCU trenutačno je 55 zauzetih stambenih jedinica, za 38 vlasnici su podnijeli zahtjev za povrat imovine, a jedna je obitelj dobila nalog za iseljenje, jer bespravno živi u tuđoj kući, izjavio je danas za Hinu pomoćnik ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Lovre Pejković.

Potvrdio je da se za ostale obitelji pronalazi zamjenski smještaj kupnjom preko Agencije za promet nekretnina (APN) i obnovom stanova u Donjem Lapcu.

´Vlasnici će dobiti imovinu ili nadoknadu, a (njezini) korisnici će biti smješteni i nitko ne ide na ulicu´, istaknuo je Pejković.

Država je obvezna osobama - koje se koriste tuđom imovinom na temelju rješenja, a njezin se povrat traži - naći smještaj ako ispunjavaju zakonske uvjete. Na tome se radi, rekao je Pejković, objasnivši da je po zakonu država obvezna privremenom korisniku tuđe imovine, ako ispunjava uvjete, osigurati zamjenski smještaj, a vlasniku, ako mu ne može vratiti imovinu, treba nadoknaditi štetu.

U vezi s napisom u jednom od dnevnih listova da četrdeset hrvatskih obitelji mora odmah iseliti iz kuća kojima se privremeno koriste u Donjem Lapcu Pejković je rekao da on nema te podatke.

Potvrdio je da je izdan jedan nalog za iseljenje u Donjem Lapcu, a to ´praktički nije deložacija, nego nalog nekomu tko se bespravno koristi tuđom kućom da je mora napustiti, a deložacija je dug put jer odluku o njoj trebaju izdati državno odvjetništvo i sud´.

Pročitajte više