Peking: Uoči sjednice KP Kine privedeno 36.000 ljudi

VIŠE od 36.000 prosvjednika privedeno je u Pekingu, tjedan dana prije početka plenarne sjednice Komunističke partije Kine, izvijestila je u četvrtak organizacija koja djeluje pod nazivom Ljudska prava u Kini (HRIC).

Prosvjednici su privođeni tijekom prošlog tjedna, mnogi su pretučeni, neki od njih električnom gumenom palicom, izvijestili su iz Ljudskih prava u Kini.

Kineski prosvjednici, koji u sličnim prilikama doputuju u Peking iz svih krajeva zemlje, najčešće se uhićuju bez naloga za uhićenje, a ovaj će put biti podijeljeni u više skupina te će biti smješteni u podrumu gimnastičke dvorane u zapadnom dijelu grada, Shijingshanu. To mjesto članovi HRIC-a nazivaju "koncentracijskim logorom". Dvorana je izgrađena 1992. kada su se ondje održavale Azijske igre.

Prosvjednici ondje čekaju dolazak policije iz gradova i mjesta u kojima žive te ih u njihova prebivališta odvode silom. U četvrtak ujutro, prema izjavama očevidaca, gimnastička dvorana bila je okružena policijskim automobilima i policajcima koji su tjerali znatiželjnike.

"Od subote ne prestaju stizati autobusi, pa nemamo uvid u to koliko je ljudi ondje dovezeno", rekao je jedan od zaposlenih na ulazu u dvoranu. Novinari od policije nisu uspjeli dobiti točan podatak o broju zatočenih prosvjednika.

Pročitajte više