Pelosi se danas sastaje s Assadom

PREDSJEDNICA Doma predstavnika američkog Kogresa, demokratkinja Nancy Pelosi, danas se na svom kontroverznom posjetu Siriji sastaje s predsjednikom Basharom Assadom. Bijela kuća i dalje tvrdi da je to potkopavanje američke vanjske politike.

Fayssal Mekdad, sirijski zamjenik ministra vanjskih poslova, rekao je BBC-u da je "iskren dijalog pravi put za rješavanjem gorućih pitanja u regiji, ali je izrazio sumnju oko toga da će prvi posjet visokog američkog dužnosnika nakon dvije godine donijeti bitne pomake.

Bijela kuća je prekinula diplomatske odnose sa Sirijom na Valentinovo 2005., kad je ubijen libanonski premijer Rafik Hariri. U Haririjevo ubojstvo bili su, kako je kasnija istraga UN-a pokazala, umiješani sirijski i libanonski obavještajci.

"Slikanja i/ili sastanci s Assadom navode njegovu vladu da pomisli kako su dio mainstream međunarodne zajednice, a istina je da su zemlja koja sponzorira terorizam", rekao je Bush, naglasivši kako Pelosin posjet šalje proturječne signale koji potkopavaju napore Bushove administracije da izolira Assada.

Pelosi, najviša predstavnica Kongresa koja je u Siriju otišla nakon 2003., odgovorila je rekavši kako je čudno da se predsjednik Bush nije ljutio kad su Assada u nedjelju posjetila tri republikanca.

Pelosi je jučer, sa šalom na glavi, posjetila džamiju Umyyad u starom dijelu Damaska i tamo gledala oltar koji navodno sadrži posmrtne ostatke Ivana Krstitelja. Posjetila je i staru gradsku tržnicu.

Iako je zapad nedavno postao zainteresiran za Siriju nakon što su objavljeni podaci o tajnim izraelsko-sirijskim dogovorima, i iako je Bakerovo povjerenstvo početkom godine savjetovalo Bushu da otvori dijalog sa Sirijom, teško da se Pelosin potez može protumačiti kao nekakav vanjsko-politički korak. Vjerojatnije je da je to dio predsjedničke kampanje demokrata, posebno kad se uzme u obzir činjenica da je Pelosi rekla da će sljedeći demokrat u Bijeloj kući otvoriti dijalog sa Sirijom.

J.D.

Pročitajte više