Penava kupio ruglo od hotela i najavljivao čuda. Sad ga prodaje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-OV gradonačelnik Vukovara Ivan Penava početkom prošle godine kupio je potpuno derutni Hotel Dunav i najavljivao da će s njim napraviti čuda. Godinu dana kasnije ga prodaje, u istom stanju u kojem ga je kupio.

Iako nikome nije bilo jasno zašto Penava kupuje hotel, i to još hotel koji je u katastrofalnom stanju, Penava je branio svoju odluku i pompozno najavljivao što će sve učiniti s njim. 

Penava imao velika obećanja za hotel

Penava je doduše priznao da nije posao grada baviti se hotelijerstvom, a svoj je potez nazvao "hrabrim i netipičnim". 

"Svjesni smo da posao gradske uprave nije voditi gradske smještajne kapacitete, ali na ovaj hrabar i netipičan korak odlučili smo se jer smo svjedoci kako privatni investitori u posljednjih deset godina nisu pokazali nikakav interes za obnovu toga objekta", istaknuo je Penava. Dodao je i da je svjestan i velike odgovornosti za obnovu toga objekta koji se prostire na gotovo šest tisuća četvornih metara građevinske bruto površine.

Penava je derutni osmerokatni objekt u središtu grada, na ušću rijeke Vuke u Dunav koji godinama nije u funkciji platio deset milijuna i 360 tisuća kuna. Kupio ga je od tvrtke Eurco iz Vinkovaca, a ugovor je potpisan 23. siječnja 2017.

Godinu dana kasnije ga prodaje

HDZ-ov gradonačelnik koji na stranicama grada objavljuje snimku srpske djece koja ne ustaju na himnu prije nogometne utakmice, davao je pompozna obećanja u vezi s hotelom. 

Obećavao je da će se obnova hotela Dunav kandidirati se za financiranje iz europskih fondova kao projekt Društveno-obrazovnoga centra Dunav koji bi, uz smještajne kapacitete, sadržavao i konferencijske dvorane, javne prostore, poslovne prostore i druge sadržaje.

Procjenjivalo se da bi za realizaciju toga projekta trebalo 35 milijuna kuna, a Penava je obećavao da će sve biti gotovo do 2021. godine. 

No nije napravio baš ništa.

Umjesto toga godinu dana kasnije prodaje hotel, što je i službeno objavljeno na stranicama Grada Vukovara.

Primaju se ponude, a početna cijena je 10 milijuna i 700 tisuća kuna, dakle tek nekoliko stotina tisuća više nego što ga je platio. No ne samo da Penava vjerojatno neće dobiti toliko, nego je teško je vjerovati da će dobiti i onoliko koliko je tražio. Pitanje je samo dakle koliko će stotina tisuća ili milijuna kuna Vukovarci dobiti na hoteljerskom poduhvatu HDZ-ova gradonačelnika.

Hotel se, kako stoji na stranicama Grada, prodaje pod uvjetom da kupac izvrši sanaciju odnosno rekonstrukciju hotela ili na njenom mjestu izgradi novu građevinu. 

Uz hotel u kompletu idu i pomoćna zgrada te park. 

U obavijesti o "javnom prikupljanju ponuda za prodaju nekretnina od posebne važnosti u vlasništvu Grada Vukovara" napomenuto je i da se hotel prodaje u stanju viđeno-kupljeno.

 

Pročitajte više