Penava: Arbitraža oko Ine i MOL-a spaja Sanadera i Marića

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

"BIJEG iz vlade ministra financija Zdravka Marića zasjenio je arbitražu pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, a to je događaj koji spaja bivšega premijera Ivu Sanadera i Marića", poručio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. "Dok je Sanader prema sudskoj presudi MOL-u ''predao'' upravljačka prava nad Inom, Marić nije ispunio obećanje Andreja Plenkovića o preuzimanju i otkupu udjela od MOL-a", ističe Penava.

Ocijenio je kako nije bilo mudrosti ni političke hrabrosti da se u puno povoljnijim i stabilnijim uvjetima od sadašnjih, još u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića, koju su činili HDZ i Most, nađe puno bolje i financijski podnošljivije rješenje s Mađarima.

Pozvao sve "koji su griješili u odnosu prema Ini da se javno ispričaju"

"Pokušaj nagodbe srušio je Most iz nerazumijevanja i neznanja, koji sada dolaze na naplatu hrvatskim poreznim obveznicima u vrijednosti od oko 250 milijuna američkih dolara", kaže Penava, dodajući kako akteri u ključnim trenucima za zemlju nisu pokazali "državotvorni stav prema energetskoj politici, naftnoj industriji i poslovanju s plinom".

"Govoriti o nacionalnoj suverenosti, a pritom rasprodati energetske resurse samo je prazna politička priča koju mogu raspredati oni kojima ozbiljno manjka domovinski duh", kaže Penava.

Pozvao je sve koji su "činili i čine pogreške u odnosu prema Ini" da se javno ispričaju, poručivši kako je sada trenutak da se u teškim okolnostima i dolazećoj energetskoj i ekonomskoj krizi traži mudro i održivo rješenje, koje će biti državotvorno i usklađeno s nacionalnim interesima.

Pročitajte više