Pentagon razvija napadačka oružja za "internetske ratove"

PENTAGON planira pojačati svoje napore kako bi izradili napadačka oružja koja će koristiti u ratovima preko interneta. Američki dužnosnici su danas izrazili zabrinutost zbog sve češćih prijetnji preko mreže.

Regina Dugan, direktorica Pentagonovog istraživačkog tijela, kazala je kako američka vlada treba "više i bolje opcije" kako bi zaštitila državu od napada na osjetljive kompjuterske mreže te da treba jednako investirati i u obrambene, kao i u napadačka "oruđa". Na konferenciji je kazala kako su hakerski napadi realna prijetnja za njihove sisteme, uključujući i vojne sisteme.

Traže više novca za istraživanje


Njezina državno tijelo DARPA je zatražio više sredstava u 2012. godini za istraživanje sa 120 milijuna dolara na 208 milijuna dolara. Vodstvo Ministarstva obrane traži još 500 milijuna dolara za pojačavanje "sigurnosti mreža" tijekom 5 godina. Dugan je kazala da u trenucima kada druge države razvijaju svoje instrumente u "cyber" ratovanju i kada opasnost od digitalnih napada raste iz dana u dan, SAD mora gledati kako razviti napadačka "oružja" kako bi zaštitile nacionalnu sigurnost.

"Naš prvi cilj mora biti sprječavanje rata. Mi smo do sada samo dijelom bili spremni za njega", kazala je Dugan i dodala da, iako se SAD pripremaju za mogući digitalni rat, političari moraju zaštititi građanske slobode i "miroljubivo korištenje interneta".

Pročitajte više