Pentagon se sastaje s protivnikom iranskog režima

DUŽNOSNICI američkog Pentagona sastaju se s predstavnikom iranske oporbe koji nastoji ujediniti unutarnji otpor i potaknuti promjenu režima u zemlji, piše u srijedu The Washington Times.

Dužnosnici američke obrane priznali su da su razgovarali s Mahmudom Ali Chehreganijem koji vodi Južni azerbajdžanski nacionalni pokret (SANAM) koji djeluje u Iranu, ali su naglasili da njihovi sastanci nisu usmjereni na potporu ili ohrabrivanje promjene iranske vlade, piše list.

"Uloga SAD-a je da posreduje iranskom narodu našu čvrstu potporu za njihove demokratske težnje i ljudska prava, i da im dade do znanja da se njihov glas čuje", rekli su dužnosnici u izjavi.

"Gospodin Chehregani je jedan od mnogih iranskih pojedinaca s kojima američka vlada razgovara povremeno, ali ne u svrhu" uspostave, podupiranja ili ohrabrivanja unutarnje oporbe Teheranu, rekli su oni.

SANAM, koji ima urede i u Azerbajdžanu i Turskoj, nastoji istisnuti iranski klerikalni sustav saveznom vladom koja bi velikoj manjini Azera u Iranu dala široku autonomiju.

"Mi želimo promijeniti ovaj režim u Iranu i zamijeniti ga demokratskom, sekularnom i saveznom vladom", rekao je Chehregani, ranije profesor lingvistike na Sveučilištu Teheran koji je uhićen 1995. pod optužbom da je govorio protiv iranske vlade i zagovarao separatizam.

Chehregani je od srpnja 2002. u Washingtonu i rekao je da njegova skupina radi s drugim manjinama poput Kurda, Turkmena i Arapa kako bi stvorili zajedničku političku snagu koja bi se mogla suprotstaviti Teheranu.

On je kazao kako je imao više od 50 sastanaka s američkim senatorima i kongresnicima, dužnosnicima State Departmenta i Bijele kuće kako bi podupro svoja nastojanja i da oni analiziraju kakvu "financijsku i fizičku" u skoroj budućnosti pomoć da daju iranskoj oporbi.

Sjedinjene Države su odnedavna pojačale kritiku iranskog režima optužujući ga da teži razvoju nuklearnog oružja, podupire teroriste i djeluje među iračkim Šiitima kako bi potkopao napore SAD-a da na obnovi Iraka.

(Hina) sl SB

Pročitajte više