Perković i Mustač stižu u Hrvatsku

Foto: EPA

NA ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu stigla je dokumentacija vezana uz izdržavanje kazne Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su u Njemačkoj sa Zdravkom Mustačem pravomoćno osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Indexu je tu informaciju potvrdio odvjetnik Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Dokumentacija je na Županijski sud stigla jučer. 

Perković i Mustač uskoro stižu u Hrvatsku

To znači da bi Perković i Mustač uskoro trebali stići u Hrvatsku na izdržavanje ostatka kazne. Prema Nobilovoj procjeni, oni bi mogli biti u Hrvatsku mogli biti prebačeni u siječnju.

Dokumentaciju pristiglu iz Njemačke sada hrvatsko pravosuđe mora priznati i izvanraspravno vijeće Županjskog suda u Zagrebu mora odlučiti koliko će Perković provesti u zatvoru, jer u Hrvatskoj ne postoji kazna doživotnog zatvora.

Nobilo je za Index rekao da Perković još ne zna da će uskoro biti prebačen u Hrvatsku, no poslao mu je pismo koje bi mu trebalo stići prekosutra.

U Hrvatskoj neće služiti doživotnu kaznu

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ranije je izjavio da će se kazna izrečena presudom u Njemačkoj preobličiti i da ona u prema stavu obrane ona u Hrvatskoj ne bi smjela biti veća od 15 godina. 

"U dokumentu koji su dobili Perković i Mustač stoji da kazna istječe nakon 15 godina, to je negdje 20. siječnja 2028. Ta prilagodba će biti relativno jednostavna jer hrvatski sud ne može izreći strožu kaznu nego njemački", kazao je ranije danas Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Kazna će biti 15 ili 20 godina zatvora

Odluku o kazni za Perkovića tako će donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, a za Mustača Županijskog suda u Velikoj Gorici, kazao je glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.

"Sada treba u toj šumi različitih pravnih propisa u Njemačkoj i Hrvatskoj pronaći pravu mjeru da kazna odgovara izrečenoj u Njemačkoj, a da od nje ne bude stroža. Postoji i druga ideja da se osim doživotne primijeni naša najstroža, a to je 40 godina, što znači da bi na uvjetnu slobodu mogli tek nakon 20, čime bi bili u lošijoj poziciji nego u Njemačkoj", rekao je Nobil.

Prvo će biti smješteni u Remetincu

Ponovio je i da se obrana unatoč svemu nada da će njemačku presudu ukinuti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Nakon što dođu u Hrvatsku Perković i Mustač isprva će biti smješteni u zagrebačkom Remetincu, a nakon procjene će biti raspoređeni u neku od kaznionica.

Pročitajte više