Pernar za Index: Prije mjesec dana HDZ je grabio slabe pojedince, sada preuzima cijele stranke

Foto: FAH

NEZAPAMĆENI obrat na hrvatskoj političkoj sceni - odluka HNS-a o koaliranju s HDZ-om - nastavlja izazivati snažne reakcije političara i šire javnosti.

> TOTALNI OBRAT HNS se prodao Plenkoviću

Među onima koji su bili najkritičniji prema političkoj prostituciji HNS-a našao se saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar.

Pernar je za Index kratko prokomentirao cijelu situaciju.

"Bio sam nedavno u Klubu zastupnika SDP-a i pitao ih: 'Jeste li znali prije lokalnih izbora da HNS pregovara s HDZ-om?', rekli su mi: 'Znali smo da razgovaraju, ali nismo vjerovali da će do toga doći'. Jedna gospođa mi je rekla da se sjeća da je za ručak pričala s Goranom Beusom Richemberghom, i da joj je on rekao: 'Ma kakvi, nema šanse', da je stvarno vjerovao u to što je rekao.

Meni je bilo čudno između dva kruga izbora kad je Vrdoljak davao signale da bi do toga moglo doći, ali opet - pošto je povijest učiteljica budućnosti, a HNS ima dugu tradiciju ne-suradnje s HDZ-om, mislio sam da će sve ostati na pokušaju koalicije, ali da do toga neće stvarno doći. Kada sam jučer vidio da saborski zastupnici HNS-a govore da se čini da HDZ ima većinu u njihovom Središnjem odboru, shvatio sam da bi moglo doći do nezamislivog scenarija.

HNS, produžena ruka HDZ-a

Moram napomenuti da nova saborska većina sada uvelike ovisi o Sauchi i Mišiću, jedan od njih dvojice morao bi podržati HZD, što je sablazno. Način na koji je HDZ došao do većine sada je malo drukčiji nego u prvom poluvremenu, prije lokalnih izbora. Tada su pokušali preuzeti slabe pojedince, a sada preuzimaju cijele stranke.

HNS je postao produžena ruka HDZ-a, bitno je za napomenuti, MOST - kakav god da bio - imao je kakve-takve principe, HNS nema nikakve, ništa im nije bitno", kazao nam je Pernar, a na pitanje o tome postoji li scenarij u kojemu bi Živi zid mogao surađivati s HDZ-om, kratko nam je kazao: "To je nemoguće".

"Mislio sam da je Saucha vrhunac političke farse, ali kad sam vidio što je HNS napravio, shvatio sam da postoji dno ispod dna. Kao što je Saucha bio najbliži suradnik bivšeg predsjednika SDP-a, tako je HNS bio najvjerniji politički partner SDP-a, više od dva desetljeća", zaključuje Pernar za Index.

Pročitajte više