Peruško kupio imanje i vilu pa tvrdio da bi mu objava imovinske "ugrozila slobodu"

Foto: Tomislav Miletić (Pixsell), Index

FABRIS PERUŠKO kao vladin povjerenik u Agrokoru nikada nije predao imovinsku karticu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, iako je bio dužnosnik. Naime, Peruško je pribavio posebno mišljenje Povjerenstva u kojem je stajalo da se na njega, ako u "primjerenom roku" prestane biti vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru, neće primjenjivati odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa!?

No, krenimo redom. 

>> Dok je bio vladin povjerenik za Agrokor, Peruško dobio 720.000 € nagrade od Fortenove

>> Fabris Peruško iste godine kupio imanje u Istri i vilu od milijun eura u Zagrebu

>> Odgovori Fabrisa Peruška i Fortenova grupe na upit Indexa

Vlada Andreja Plenkovića početkom 2017. godine odlučila je "spašavati" posrnuli Agrokor, ali ne kroz stečaj ili predstečajnu nagodbu, nego je posebna tajna skupina napisala "Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku", u javnosti poznatiji kao Lex Agrokor. 

Prema Lex Agrokoru, iako ih bira vlada, povjerenici nisu bili dužnosnici 

Skupina u kojoj su bili predstavnici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno je radila za vladu na pripremi tog zakona. Grupa Borg djelovala je neformalno, nisu bili obvezani ugovorom o tajnosti niti su bili ograničeni da informacije koje su imali o Agrokoru ne koriste za vlastite poslove. 

Redovito su na sastancima osobno o detaljima pisanja Zakona informirali premijera Plenkovića, a na kraju su izvukli i osobnu korist na ime savjetničkih usluga koje im je platio Agrokor. Član skupine Borg Ante Ramljak bio je prvi vladin povjerenik u Agrokoru, a njega je 2018. godine zamijenio Fabris Peruško nakon što je Ramljak, pritisnut pisanjem Indexa o angažmanu njegove tvrtke u Agrokoru, morao podnijeti neopozivu ostavku.

Iako je upravitelja birala vlada, Lex Agrokor izbjegao je evidentirati da su vladini povjerenici ujedno i dužnosnici te da zbog toga podliježu Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Povjereniku je pripadala i naknada koja se isplaćivala iz prihoda Agrokora, a odlukom Ministarstva gospodarstva iznosila je oko 71 tisuću kuna neto.

Od prosinca 2021. godine povjerenici su morali prijavljivati imovinu 

Povjerenik Ramljak nije imao obavezu javno prijavljivati svoja primanja i imovinu, a tako ni povjerenik Peruško na početku svog mandata. No, od prosinca 2021. godine mijenja se Zakon i time i on postaje obveznikom prijave imovinske kartice.  

Naime, u prosincu 2021. godine donesen je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa u kojem je stajalo kako obveznici tog zakona postaju i "izvanredni povjerenici imenovani sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku". Taj zakon stupio je na snagu 24. prosinca 2021. godine. 

Od prosinca 2021. godine vladini povjerenici postali su obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Peruško je bio vladin povjerenik od veljače 2018. godine sve do listopada 2022. godine kada je Agrokor brisan iz registra tvrtki te je od prosinca 2021. godine do gašenja Agrokora bio vladin dužnosnik, no on nikada nije podnio imovinsku karticu. 

Smatrao da mu sprječavanje sukoba interesa ugrožava osobne slobode i prava 

Naime, Peruško je u veljači 2022. godine pisao Povjerenstvu da ne postoji ustavno opravdanje da mu se kao izvanrednom povjereniku nameću obveze propisane odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer se time "ugrožavaju njegove osobne slobode i prava".

Peruško je obavijestio Povjerenstvo i da je podnio prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o sprječavanju sukoba interesa, pred Ustavnim sudom, u dijelu kojim je određeno da je izvanredni povjerenik obveznik tog zakona. 

Odlučili da ne mora predati karticu ako uskoro prestane biti povjerenik

Osim prijave Ustavnom sudu Peruško je Povjerenstvu dao i dokument kojim je od Trgovačkog suda zatražen završetak postupka izvanredne uprave i brisanje Agrokora iz sudskog registra. Povjerenstvo je odlučilo da se na Peruška ne primjenjuju odredbe zakona ako mu u dogledno vrijeme završi mandat. 

"Ukoliko bi Fabris Peruško, izvanredni povjerenik u trgovačkom društvu Agrokor d.d., poduzeo radnje kojima bi u primjerenom roku nakon stupanja ZSSI/21-a na snagu razriješio okolnost obnašanja navedene dužnosti, na njega se ne bi primjenjivale odredbe navedenog Zakona", stajalo je u obrazloženju Povjerenstva, a mišljenje je doneseno u svibnju 2022. godine. Agrokor je brisan iz registra tvrtki u listopadu te godine, odnosno pet mjeseci kasnije.  

Da je Peruško podnio imovinsku karticu, morao bi popisati svu imovinu te objaviti sva primanja, od naknade za povjerenika, plaću u Fortenova grupi te eventualne bonuse i nagrade koje je dobivao. S obzirom na to da je zakon stupio na snagu u prosincu 2021. godine, imovinska je morala biti podnesena za imovinu stečenu do kraja te godine.  

Naglasimo kako smo nedavno otkrili da je Peruško u travnju 2019. godine potpisao ugovor o zaposlenju s Fortenova grupom na puno radno vrijeme s godišnjim bruto prihodom od 480 tisuća eura, koji se isplaćivao u 12 jednakih rata od 40 tisuća eura, i s bonusom od 720 tisuća eura bruto. 

Kupovao i gradio vile u Zagrebu i Istri 

U isto vrijeme i sve do pred kraj 2022. godine Peruško je bio izvanredni povjerenik za Agrokor, kojeg je izabrala vlada Andreja Plenkovića, te je za posao provedbe Lex Agrokora primao naknadu od oko 71 tisuću kuna mjesečno. Više od tri godine Peruško je radio i primao plaću za dva posla - jedan kao Agrokorov povjerenik kojeg je izabrala vlada RH s ciljem zaštite Agrokora kao sistemski važne tvrtke i drugi kao zaposlenik Fortenova grupe. 

Mišljenje Povjerenstva je iz svibnja 2022. godine, a Agrokor je brisan u listopadu te godine. 

Valja naglasiti i da je Peruško 2020. godine kupio za oko 300 tisuća eura imanje u Istri, na kojemu se danas nalazi luksuzna nekretnina koju mediji procjenjuju na najmanje 2 milijuna eura, te vilu od 154 kvadrata s garažom u elitnom zagrebačkom kvartu, iznad Ribnjaka, gdje je bilo veleposlanstvo jedne države Europske unije. Vila je kupljena za 980 tisuća eura. 

Kupovine milijunskih nekretnina dogodile su se dok je Peruško odlukom vlade Andreja Plenkovića bio vladin povjerenik u Agrokoru, ali u isto vrijeme i šef Fortenova grupe.

Podsjetimo da nas je prije pisanja o plaćama i imovini Fabrisa Peruška njegov odvjetnik upozorio da te teme "ne mogu biti u javnom interesu" te su nas pozvali da se suzdržimo od bilo kakve obrade ili objave tih podataka.

Pročitajte više