PET ŠEFOVA DRŽAVA I TRI PREMIJERA NA SUMMITU SEECP-A U SARAJEVU

Pet šefova država i trojica premijera zemalja jugoistočne Europe sudjelovat će na summitu Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji će se u srijedu održati u Sarajevu, izjavio je u utorak član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako se osim plenarnog zasjedanja voditelja izaslanstva osam država te usvajanja zajedničke deklaracije očekuje i niz bilateralnih susreta koji bi također trebali poslužiti učvršćenju međusobne suradnje.

Sastankom na vrhu okončat će se jednogodišnje predsjedavanje Bosne i Hercegovine SEECP-om, koje će nakon toga preuzeti Rumunjska. Hrvatska, koja je do sada bila promatrač, na ovom skupu trebala bi postati punopravnom članicom Programa.

Hrvatsko izaslanstvo na summitu SEECP u Sarajevu trebao bi predvoditi premijer Ivo Sanader.

Dolazak su potvrdili predsjednik Bugarske Georgi Pervanov, Rumunjske Ion Iliescu, Srbije i Crne Gore Svetozar Marović te vršitelj dužnosti predsjednika Makedonije Ljupčo Jordanovski.

Također je najavljen dolazak premijera Albanije Fatosa Nanoa, Grčke Costasa Karamanlisa te Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Neslužbeno se najavljuje kako bi bilateralni susret turskog i grčkog premijera mogao biti jedan od najvažnijih događaja tijekom summita SECCP jer bi oni trebali razgovarati o načinu rješenja statusa Cipra.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako su stvoreni svi uvjeti za "apsolutnu sigurnost" summita istaknuvši kako se nada da će taj skup doprinijeti daljem učvršćenju suradnje i razumijevanja u regiji.

U Sarajevu su se u utorak poslijepodne na neformalnom sastanku okupili ministri vanjskih poslova regije koji trebaju usuglasiti deklaraciju što bi se trebala usvojiti na završetku summita.

Hrvatsku na ovom skupu predstavlja državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više