Pet žena planiralo napad autobombom pored Notre-Damea, odabrale krivo gorivo

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

DANAS u Parizu počinje suđenje pet žena zbog pokušaja napada autobombom u blizini katedrale Notre-Dame, javlja The Guardian.

U noći 3. rujna 2016. Ines Madani i Ornella Gilligmann parkirale su sivi Peugeot 607 bez registarskih tablica u ulici u centru Pariza koja je smještena ispred restorana u blizini katedrale Notre-Dame. U automobilu se nalazilo šest boca plina. Jedna od njih je vozilo zalila gorivom, a zatim na njega bacila zapaljenu cigaretu.

No odabrale su dizel gorivo, koje je puno manje zapaljivo od standardnog benzina te se automobil, unatoč nekoliko njihovih pokušaja, nije zapalio. Da se uspio zapaliti, izazvao bi jaku eksploziju i požar.

"Nisu uspjele samo zbog toga što su odabrale krivo gorivo, inače bi bilo pokolja", rekli su istražni suci.

Madani se predstavljala kao muškarac

Madani, koja je tada imala 19 godina, za napad je iskoristila očev automobil. Njegovi odvjetnici opisali su je kao "djevojčicu u potrazi za priznanjem i ljubavlju".

Njoj se i prije sudilo zbog terorističkih aktivnosti. Tada se doznalo kako je bila u kontaktu s ključnim osobama Islamske države u Siriji i da je služila kao svojevrsna mentorica za novačenje djevojaka u francuski odjel te terorističke organizacije.

Na društvenim mrežama koristila se muškim pseudonimima boraca ​​Isisa, predstavljajući se kao muškarac kako bi uspješnije nagovorila druge žene da se pridruže Islamskoj državi. Kada je s njima razgovarala putem telefona, koristila je uređaj koji mijenja glas i u romantičnom stilu ih nagovarala da pristupe ISIS-u.

Pobjegle s mjesta događaja

Kada se automobil-bomba ispred Notre-Damea nije uspio zapaliti, žene su pobjegle. Gilligmann, nezaposlena majka troje djece, uhićena je na jugu Francuske. Madani je, po savjetu mentora iz Islamske države, otišla u Boussy-Saint-Antoine, gradić jugoistočno od Pariza, gdje se pridružila drugim ženama s kojima je planirala ovaj napad.

Uskoro su shvatile da ih nadzire policija te su iz stana pobjegle naoružane kuhinjskim noževima. Jedna od njih ostavila je na ogledalu poruku napisanu ružem za usne: "Mamica te voli."

Tijekom bijega nožem su napale policajca, a Madani je u nogu upucao policijski službenik.

Prema sudskim dokumentima, neuspjeli napad na Notre-Dame, kao i druge napade u Francuskoj, iz Sirije je organizirao Rachid Kassim, borac Islamske države kojem se sudi u odsutnosti.

Suđenje će trajati do 11. listopada.

Pročitajte više