Petar Klarić novi predsjednik Ustavnog suda

PETAR KLARIĆ izabran je danas za novog predsjednika Ustavnog suda, priopćeno je iz tog suda.

Na sjednici zatvorenoj za javnost, Ustavni je sud u punom sastavu većinom glasova između četiri kandidata izabrao Petra Klarića za predsjednika Suda, kaže se u priopćenju dosadašnjeg predsjednika Smiljka Sokola.

Osim Klarića za dužnost predsjednika kandidirali su se Mario Kos, Željko Potočnjak i Milan Vuković.

Mandat predsjednika Ustavnog suda traje četiri godine, a Klarić će na tu dužnost stupiti 7. prosinca kada ističe mandat Smiljku Sokolu.

Petar Klarić izabran je za ustavnog suca krajem 1999. kao profesor Građanskog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu na kojem i danas predaje.

U priopćenju Ustavnog suda ne kaže se ništa o postupku glasovanja, je li izbor obavljen već u prvom krugu ili je bilo više krugova glasovanja, te s koliko je glasova izabran novi predsjednik. Za izbor je trebalo najmanje sedam glasova.

Klarić je diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1962. na kojem je i doktorirao 1982. Iduće godine počinje raditi na tom fakultetu na Katedri za Građansko pravo.

Bio je član Odbora za zakonodavstvo i Odbora za Ustav i Poslovnik Zastupničkog doma Hrvatskog državnog sabora.

Autor je više znanstvenih i stručnih članaka i priloga, koautor više udžbenika, a od 1995. do 2000. i glavni i odgovorni urednik Zbornika Pravnog fakulteta.

Pročitajte više