Petar Pripuz u poslovnoj ofenzivi: Kralj otpada daje 105 milijuna kuna za Željezaru Split

NA TRGOVAČKOM SUDU u Splitu danas su otvorene ponude za najam i kupovinu Željezare Split, koja se od 11. ožujka nalazi u stečaju, dok je 380 radnika poslano na Zavod za zapošljavanje.

Hoće i tvornicu i radnike

Stigle su dvije ponude, jedna za najam, druga za kupovinu, a iza obje se krije hrvatski kralj otpada Petar Pripuz. Tvrtka Cezar nudi 100 tisuća kuna mjesečnog najma za Željezaru, dok C.I.O.M. daje 105 milijuna kuna za cijelu tvrtku.

Na izravno pitanje Lendi Pezzi, zamjenice županijskog državnog odvjetnika, koja u stečajnom postupku štiti interese države, zapravo najvećeg vjerovnika, hoće li Pripuz zaposliti radnike Željezare, njegov predstavnik Dragan Jurčević odgovorio je potvrdno.

Betonski čelik

Peći su u splitskoj Željezari ugašene već tri godine, a sindikalisti koji su se za prava radnika borili i višednevnim štrajkom glađu žele nastavak proizvodnje, a ne prodaju "bokun po bokun". "To je najgore rješenje", uvjeren je sindikalist Mladen Bekavac.

Pripuz bi, kaže Bekavac, u Željezari nastavio sa proizvodnjom betonskog čelika i to je solucija koja sindikatima najviše odgovara. Konačan sud o Pripuzovim ponudama dat će na idućem ročištu najveći vjerovnici, HEP, Ministarstvo financija, Fond za privatizaciju... 

Posao za 250 radnika

Sa vlasnikom C.I.O.S-a pričali smo prije nekih mjesec dana. Tad je Pripuz bio zainteresiran tek za opciju najma Željezare, koja je opterećena neriješenim vlasničkim odnosima sa poljskim Zlomrexom.

Pripuz je, inače, u velikoj poslovnoj ofenzivi. Nedavno je otkupio 45 milijuna eura potraživanja HŽ-a prema državnim željeznicama regije, a sad je jedini ponuđač za Željezaru Split, u kojoj kani zaposliti 250 radnika, koji bi proizvodili 150 do 200 tisuća tona gotovog proizvoda godišnje, čime bi se namirila polovica domaćih potreba.

Pročitajte više