Petek: Bandić i HDZ trguju javnim prostorom na štetu Zagreba i Zagrepčana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ i Milan Bandić su ovih dana organizirali igrokaz oko amandmana, trgujući utjecajem moći, nadmećući se prenamjenama raznih parcela, krojeći javni prostor Grada Zagreba prema vlastitim i interesima onih skupina koje iza njih stoje, poručio je Renato Petek, predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, u priopćenju koje je poslao medijima.

Petek je dodao da Andrej Plenković pod svaku cijenu želi odgodu donošenja odluke o zagrebačkom GUP-u zbog mira oko unutarstranačkih izbora u HDZ-u, a Bandić dokument koji je skrojen prema njegovim interesima, kao i interesima partnera, prijatelja i kumova kojima mora izručiti dogovoreno. U igrama moći i utjecaja Bandića i HDZ-a izgubio se javni interes građana Zagreba, zaključio je Petek.

"Od srpnja prošle godine nadmetali su se brojem amandmana. Na HDZ-ovih 15, Bandić je dodao svojih 6 te 65 svog Kluba, ali su zajednički čekali trenutak i bez javne i stručne rasprave zaskočili javnost te ih uvrstili u točku o GUP-u Gradske skupštine.

Moguće je da će do nastavka rasprave o GUP-u, koja je na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak, i HDZ i Bandić povući dio ili sve amandmane, da će doći do novih preokreta jer trgovina nije uspjela, a morali bi uključiti i trećeg partnera na državnoj razini, HNS, čijeg se ministra Štromara mora pitati za suglasnost po svakom od amandmana. Klub nezavisnih zastupnika se zalaže za izradu novog GUP-a na stručnim osnovanima i podlogama, jer sama činjenica da je političkom voljom većine uloženo 87 amandmana ukazuje da se radilo o neprihvatljivoj intervenciji na već ionako sporan dokumentu, bez stručne podloge i sudjelovanja javnosti, što je osnovno načelo pri izradi prostornih planova i dokumenata", kaže Petek.

Klub nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj skupštini ističe da je trgovačka koalicija u državi i gradu ovim igrokazom potpuno ogoljena. Njihov cilj nije interes građana, već podjela plijena. Cijeli igrokaz je poslužio nadmudrivanju i pokazivanju političkih mišića. Uskoro će građani na državnim i gradskim izborima imati mogućnost riješiti se štetočina i izabrati one koji nisu bili vezani uz njihove rabote te koji će znati voditi grad i državu na korist građana koji će jasno braniti javni interesa onih koje zastupaju, zaključili su nezavisni zagrebački zastupnici.

Pročitajte više