Petersen pozvao Koštunicu na dijalog

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen pozvao je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da se sastanu i razgovaraju o decentralizaciji vlasti na Kosovu, pitanju nestalih osoba i sigurnosti.

U pismu srbijanskom premijeru Petersen je predložio dijalog između vlasti Beograda i Prištine prvenstveno o pitanjima vezanim za sigurnost što je od posebne važnosti za Srbe na Kosovu.

Petersen je objasnio da nije mogao poništiti odluku o izboru Ramusha Haradinaja za premijera Kosova, jer kako je kazao, ne postoji nijedan ustavni a ni pravni argument koji bi opravdao poništavanje izbora Haradinaja za premijera, što su tražili predstavnici Beograda.

Dok se očekuje odgovor premijera Srbije Vojislava Koštunice na Petersenov prijedlog, zamjenik civilnoga upravitelja UN-a Lary Rossin u razgovoru s izaslanikom Beograda za Kosovo Nebojšom Čovićem izrazio je razočaranje UNMIK-a što vlasti u Beogradu kontinuirano obeshrabruju kosovske Srbe da sudjeluju u političkom životu Kosova.

Kosovski mediji na albanskome u Prištini upozoravaju u ponedjeljak da je ponovni dolazak Nebojše Čovića u Prištinu loš znak za Međunarodnu administraciju (UNMIK-a) i za kosovske vlasti koje u sljedećim mjesecima mogu očekivati samo nove zapreke i velike probleme koji će potvrditi destruktivne političke namjere Beograda.

Pročitajte više