Petersen predlaže Koštunici sastanak na temu decentralizacije

ŠEF PRIVREMENE uprave UN-a na Kosovu (UNMIK) Soren Jessen Petersen uputio je pismo srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici u kome je predložio sastanak na temu decentralizacije, pitanja nestalih i sigurnosti, objavili su u nedjelju navečer beogradski elektronički mediji, prenoseći agenciju Beta.

Mediji navode da je Petersen u pismu objasnio zašto nije mogao poništiti izbor Ramusha Haradinaja za premijera Kosova, što je ranije zatražila srbijanska Vlada.

"Ne postoji nikakav ustavni niti pravni argument koji bi opravdao poništavanje izbora, niti opravdanje da se zanemari princip pretpostavke nečije nevinosti, koji je temelj svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava", navodi Petersen u pismu.

Šef UNMIK-a je predložio uspostavljanje direktnog dijaloga vlasti u Beogradu i Prištini o pitanjima koja se tiču sigurnosti i izrazio spremnost organiziranja sastanka "radne grupe na visoj razini". Koštunici je poručio da je traženi politički proces, koji obuhvaća i razgovore o decentralizaciji, već u tijeku i da Vlada Srbije to treba iskoristiti.

Pismo je, kako objavljuju beogradski mediji, Petersen uputio kao odgovor na zaključke Vlade Srbije od 4.prosinca u kojima je izbor Haradinaja označen kao neprihvatljiv i zatraženo je da se on poništi.

(Hina) xtman yam

Pročitajte više