Petersen zadovoljan posjetom srbijanskog predsjednika

Civilni upravitelj UNa na Kosovu Soren JessenPetersen izrazio je zadovoljstvo što je posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadiću Kosovu protekao mirno, bez ikakvih incidenata. L

"Ja sam vrlo zadovoljan tim posjetom i o tome ću izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a", rekao je Petersen, stoji u priopćenju o sastanku koji je Petersen u utorak održao s predstavnicima kosovske vlasti i oporbenih stranaka o dvodnevnom posjetu srbijanskog predsjednika.

Kosovo je tijekom posjeta pokazalo da postaje tolerantno demokratsko društvo, rekao je Petersen i pohvalio izvještavanje albanskih novinara o posjetu predsjednika Srbije, prvom posjetu jednog visokog srbijanskog dužnosnika nakon 1987. godine, kad je Kosovo posjetio Slobodan Milošević, danas haški optuženik.

Predsjednik Skupštine Kosova Nexhad Daci izjavio je novinarima da je Petersena zamolio da Vijeće sigurnosti izvijesti i o izjavama srbijanskog predsjednika.

Albanski dužnosnici i političari već su ranije negativno ocijenili Tadićevo suprotstavljanje ideji o samostalnosti Kosova o čemu je on govorio i tijekom posjeta.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova nije se u izjavi novinarima vraćao na Tadićeve izjave ali je ponovno izrazio nadu da će Kosovo biti neovisno, te pozvao međunarodnu zajednicu, ponajprije SAD i EU, da što prije priznaju samostalnost Kosova.

Daci je novinarima izjavio da je određivanje statusa Kosova isključivo stvar Kosova i međunarodne zajednice.

Predsjednik Demokratske partije Kosova, najjače oporbene stranke, Hashim Thaqi izjavio je da je Tadić mogao donijeti više poruka razumijevanja i tolerancije koje bi pridonijele stabilnosti Kosova i uključivanju Srba u kosovske institucije.

(Hina) xbb ybs

Pročitajte više