Petina Hrvata previše pije, o alkoholu ovisno 250.000 ljudi



U HRVATSKOJ ima oko 250.000 ovisnika o alkoholu, dok oko 800.000 ljudi, odnosno petina stanovništva, prekomjerno konzumira alkohol. Od alkoholizma ih se, međutim, liječi tek oko 7500, pokazuju podaci istraživanja koje je objavio Vjesnik.

Alkohol je posebno zastupljen među mladima. Prema istraživanju koje je nedavno proveo splitsko-dalmatinski Nastavni zavod za javno zdravstvo, polovina splitskih maturanata i trećina osmaša pije alkohol.

Istraživanja provedena na razini države pokazuju da čak 1,1 posto osmaša zbog predoziranosti alkoholom završi na ispumpavanju želuca u bolnici, kao i 4,5 posto maturanata.

"Glavni problem povezan s pijenjem među mladima nije ovisnost o alkoholu nego posljedice zloporabe alkohola u ponašanju i prometu - slabiji školski uspjeh, delinkventno ponašanje, agresivnost, učestalija zloporaba drugih sredstava ovisnosti… Dobna granica eksperimentiranja s alkoholom pomiče se na sve niže razrede, što govori da preventivni programi rada s djecom ne daju očekivane rezultate", ističe dr. Zoran Zoričić, specijalist psihijatar, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara i tajnik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti.

Pročitajte više