Petrač i Mateković mogući pomagači Đinđićevih ubojica

TIJEKOM pretresa stanova i poslovnog prostora Hrvoja Patrača pronađeni su dokumenti Interpola koji sumnjiče Petrača, Ivana Matekovića i još nekoliko osoba iz zagrebačkog podzemlje da su povezani s organizatorima i ubojicama Zorana Đinđića.

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, na dokumentu koji poslan iz Središnjeg ureda Interpola nalaze se imena i podaci osoba za koje se sumnja da su pružali pomoć pri bijegu organizatorima i neposrednim izvršiteljima atentata na Zoran Đinđića. Dokument također sadrži precizne upute koje bi od tih osoba trebalo operativno pokriti.

Na listi osoba za koje Interpol traži poseban nadzor nalaze se imena Hrvoja Patrača i Ivana Matekovića, optuženih za organizaciju otmice maloljetnog sina Vladimira Zagorca.

Neimenovani izvor "Jutarnjeg" objasnio je da se vjerojatno radi o nekoj vrsti preventivne obrade, odnosno da su pod sumnju stavljene sve osobe koje su ranije bile u vezi s organizatorima ubojstva. To znači da su Petrač i Mateković imali kontakte s beogradskim podzemljem, u prvom redu s okrivljenikom za organizaciju atentata Miloradom Lukovićem Legijom.

Špekulacije da su neke osobe iz hrvatskog podzemlja umiješane u ubojstvo Đinđića objavljene su odmah nakon atentata. U medijima se moglo pročitati kako su tri osobe iz Hrvatske neposredno prije ubojstva bile zadržane na granici sa Srbijom, te da su pošteni kada su po njih stigli pripadnici Crvenih beretki i odveli ih s granice. Navodno se radilo o osobama s kriminalnim dosjeom, bivšim pripadnicima Legije stranaca.

Kako je kopija dokumenta dospjela u ruke Hravoja Petrača, osobe nad kojom je zatražena operativna obrada, ostat će tajna koja ukazuje na veliku neprofesionalnost zagrebačkog Ureda Interpola koji se nalazi u sastavu Ravnateljstva policije.

Pročitajte više