Petrinja slavi svoj dan grada i blagdan sv. Lovre

Petrinja danas slavi Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Lovre, a u tom je povodu dugu procesiju oko novosagrađene župne crkve predvodio banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH dr. Franjo Komarica.

"Petrinja stoljećima slavi sv. Lovru đakona i mučenika, vjerodostojna Božjeg velikana. Neka taj svetac postane i vaš slavljenik", rekao je biskup pred okupljenima, među kojima je i mnogo prognanih Hrvata iz BiH, kojih u Petrinji živi oko 4000.

Ovogodišnje Lovrenčevo u Petrinji se slavi već deset dana pod motom "Teb' u slavu Grade moj", a prvi put put nakon rata uručene su i gradske godišnje nagrade. Dobili su ih Hrvatsko pjevačko društvo "Slavuj" za 140. obljetnicu neprekidna djelovanja, Hrvatski dom i Pčelarska udruga "Petrinja" za 50 godina rada.

Otvorena je izložba akademskog kipara Lovre Findrika, autora oltarnog križa, kipa Majke Božje i reljefa postaja Križnog puta u obližnjoj župnoj crkvi.

Petrinja je za Lovrenčevo dobila prvi promidžbeni turistički film, nagrađeni su vlasnici najljepših okućnica i balkona te najuređenija sela.

Položeni su i vijenci za branitelje i osloboditelje grada na groblju sv. Benedikt i pred spomenikom na ulazu u grad od Siska.

(Hina) xap yvkn

Pročitajte više