Selak Raspudić: Možda AI pomogne nekim strankama da otkriju tko je AP

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Mosta Božo Petrov predstavio je stranačku deklaraciju te istaknuo da je Most - koji ulazi u drugo desetljeće djelovanja - jasan, kompaktan i spreman mijenjati Hrvatsku te da je sloboda njegova temeljna vrijednost. 

"Sloboda se ogleda u obrani slobodnog tržišta kada se donose nepromišljene i nesposobne intervencije i kada se borimo da se država oslobodi od korupcije i klijentelizma. Sloboda uz obitelj s pravednošću i solidarnošću je temelj svih djelovanja Mosta", poručio je Petrov na obilježavanju 10. obljetnice Mosta.

Petrov: Pokazali smo da nismo potkupljivi niti ucjenjivi

Ustvrdio je i da su pokazali da su otvorena stranka desnoga centra. 

Pozvao je sve koji imaju želju i volju mijenjati Hrvatsku da im se pridruže te ustvrdio da to mogu samo uz Most, u kojem su pokazali da nisu potkupljivi niti ih se na bilo kakav način može ucijeniti.

"Želimo osigurati ljudima da mogu pristojno živjeti i imati veće plaće, a za to je potrebno osigurati bitne iskorake u gospodarstvu, digitalizaciji , poljoprivredi i demografiji, smanjenje poreza na dohodak. Porast cijena i inflacija su dvoznamenkasti, a plaće ostaju na istoj razini. Kako će ljudi ostati i preživjeti u Hrvatskoj?" upitao je Petrov.

"Ako nam je cilj Hrvatska koja raste, onda trebamo ljudima pružiti mogućnost da žive pristojno", dodao je.

Saborski zastupnik Zvonimir Troskot ocijenio je da je hrvatsko gospodarstvo preopterećeno davanjima, da bujaju administracija i birokracija, a zakonski okvir ne odgovara potrebama, kao i da se država postavlja kao arbitar na tržištu, uz prateću korupciju i klijentelizam.

"Potrebno je ojačati ekonomske slobode pojedinca kroz povećanje osobne potrošnje i porezno rasterećenje", naglasio je Troskot i dodao da radnici i poslodavci ne smiju biti na različitim stranama, nego stvarni socijalni partneri.

Selak Raspudić: Možda AI pomogne nekim strankama da otkriju tko je AP

Govoreći o digitalizaciji i četvrtoj industrijskoj revoluciji, saborska zastupnica Marija Selak Raspudić rekla je da bi Hrvatska trebala biti startup središte, a ne samo protočna destinacija za digitalne nomade.

"Moramo prepoznati tvrtke, kao što su Infobip i Rimac, prije no što se same probiju", rekla je.

Založila se za uvođenje mogućnosti elektroničkog glasanja i zakonske izmjene koje će omogućiti digitalnu transformaciju.

Upitana što misli o umjetnoj inteligenciji (AI), odgovorila je da je nisu koristili pri izradi deklaracije, no da vjeruje kako bi nekim političkim strankama mogla pomoći da se otkrije tko je AP.      

Mario Njavro s Agronomskog fakulteta upozorio je da je Hrvatska prema poljoprivrednoj proizvodnji na začelju EU, više uvozi, nego izvozi i tehnološki je zaostala unatoč velikim potporama - zbog loših strateških odluka.

Podsjetio je na 800.000 hektara neobrađenog zemljišta, čime se godišnje gube dvije milijarde eura te ustvrdio da je sustav poticaja nepravedan i da nedostaje primjeren sustav kontrole utrošenih sredstava.   

Pročitajte više

 

Pročitajte više