Pevec: Moja propast znači i propast hrvatske trgovine

VLASNIK posrnule Pevec grupe, Zdravko Pevec, izjavio je da će se njegova supruga Višnja i on povući iz Nadzornog odbora, dok će tvrtku voditi nova tročlana uprava.

Pevec je naglasio kako su supruga i on i dalje vlasnici Pevec tvrtke, a izrađeno je više varijanta nastavka poslovanja posrnulog bjelovarskog trgovačkog diva. "Jedna od njih je poček i reprogram i otplata obveza. Druga je mogućnost da se obveze pretvore u vlasnički udjel u tvrtki", rekao je Pevec te dodao da će se spojiti Pevec Zagreb, Pevec Bjelovar i Instalotehna pa će se tada procjenjivati koji udio u tvrtki mogu dobiti vjerovnici i odlučiti se za jednu od dvije varijante programa, piše Jutarnji list.

"Svi barataju obvezama koje dospijevaju za deset godina"

Vlasnik Pevec grupe ljuti se na novinare zbog pisanja o njegovoj tvrtki i kaže da se u javnosti barata krivim podacima o obvezama tvrtke. "Svi barataju nekakvim obvezama koje dospijevaju kroz deset godina, a radi se o netočnim podacima. Ne znam odakle cure sve te informacije, no znam da se ovoj agoniji mora stati nakraj i prekinuti komunikacija s javnošću dok se cijeli posao ne završi", kazao je Pevec te dodao kako je to jedini način za spas radnika i vjerovnika.

Pevec ne misli da se tvrtka previše zadužila te kaže kako su se širili zato što je tvrtka dobro poslovala, ali da ih je kriza zaustavila u investiranju. Prvi korak prema teškom stanju u Pevecu bila je blokada Instalotehne, nakon čega su Pevecu uskratili okvirni kredit i time su ostali bez 400 milijuna kuna bez kojih nisu mogli dalje funkcionirati.

"Stečaj bi bio krah za nas i hrvatsku ekonomiju"

Vlasnika Pevec grupe je sve to i osobno pogodilo je smatra kako je cijeli život radio ispravno, a kompletna njegova imovina je u toj tvrtki. Smatra kako se prvo trebaju namiriti banke, dobavljači i radnici pa će se tek onda razmišljati o povratu duga državi te dodaje kako do stečaja ne smije doći. "Imamo 1600 dobavljača, a tu su i tisuće zaposlenih. Svi bi izgubili kada bi se proglasio stečaj. On se ne smije dogoditi jer bi to bio krah kako za nas tako i za hrvatsku trgovinu", rekao je Pevec te dodao kako će i za petnaest dana, kada se cijeli proces završi, biti vlasnik tvrtke no još ne zna koliki će biti postotak njegova vlasništva.  

Kohek: Mi ćemo kreditirati i refinancirati Pevec

Nakon navoda u medijima da je Pevec imovinu već prepustio bankama, u Večernjem listu se pojavio intervju s Dubravkom Kohekom, inače projektnim menadžerom tvrtke S+R Maschinenbau GmbH, koji je ustvrdio kako će TS-TriStar Imperial International Credit Institute spasiti Pevec.

Prema Koheku TS-TriStar Imperial International Credit Institute bit će kreditor Peveca sa 20 milijuna eura, a zatim će i refinancirati posrnulog domaćeg trgovca.

Kohek je najavio da će njegova tvrtka tužiti Hypo banku i Raiffeisen banku jer su im ugrozile tri velika ugovora izvan Hrvatske. Tvrdi kako su banke plasirale laži o TriStar Imperialu te da imaju pik na Pevecovu imovinu. "Crna je samo pozadina na našem logu. U Pevec ćemo plasirati zdrav i čist novac putem HSBC-a iz Londona, UBS-a ili Credit Swissa, uz kamatu do 4 posto, a ako ćemo o crnom – što mislite iz čijeg je kapitala 90-ih potekao Hypo? Laži malih banaka, koje su u Hrvatskoj izrasle u megalomanske, ovih su nam dana ugrozile čak tri velika ugovora izvan Republike Hrvatske, tako da smo već pripremili tužbe i prijave narodnoj banci Austrije", rekao je Kohek za Večernji list.

Inače, na Kohekovom imanju prijateljica Vladimira Zagorca, Sussane di Mauro Bunjevac, čuvala je konja. Kohek je tvrdio da ne posluje sa Zagorcem niti ga poznaje.

Pročitajte više