Pfizer priprema posebno cjepivo protiv omikrona. Kažu da će biti spremno u ožujku

Foto: EPA

IZVRŠNI direktor Pfizera Albert Bourla jučer je rekao da će cjepivo koje cilja na omikron biti spremno u ožujku, a tvrtka je već počela proizvoditi prve doze.

"Ovo cjepivo bit će spremno u ožujku", rekao je Bourla za CNBC.

Dodao je da će cjepivo također ciljati na druge varijante koje kruže. Rekao je da još uvijek nije jasno je li cjepivo potrebno i kako će se ono koristiti, ali će imati spremne doze budući da neke zemlje traže da budu spremne što prije.

"Nadamo se da ćemo postići nešto što će imati puno bolju zaštitu, posebno od infekcija, jer je zaštita od hospitalizacija i teške bolesti i sada jaka", rekao je Bourla.

Zaštita od infekcije

Podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da su Pfizerova i Modernina cjepiva učinkovita samo oko 10 posto u sprječavanju simptomatske infekcije omikronom 20 tjedana nakon druge doze, prema studiji britanske zdravstvene agencije. Međutim, izvorne dvije doze i dalje pružaju dobru zaštitu od teških bolesti, pokazalo je istraživanje. Booster doze su do 75% učinkovite u sprječavanju simptomatske infekcije, prema studiji.

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, dr. Anthony Fauci, rekao je u prosincu da nema potrebe za boosterom koji posebno cilja na omikron jer trenutni pojačivači dobro djeluju protiv ove varijante.

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel rekao je ranije u ponedjeljak za CNBC da tvrtka radi na boosteru za nadolazeću jesen koji cilja na omikron i da će uskoro ući u klinička ispitivanja. Dodao je da je potražnja vlada velika jer pripremaju redovito cijepljenje protiv virusa.

Pročitajte više