PIC podržava ustroj jedinstvenog Mostara

VELEPOSLANICI zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) podržali su rad Povjerenstva za reformu ustroja grada Mostara ističući da bi taj grad umjesto sadašnjih šest općina trebao biti uređen kao jedna jedinica lokalne samouprave.

"Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora pozvali su članove Povjerenstva da u interesu svih građana grada Mostara postignu konsenzus koji će omogućiti da Mostar postane ujedinjen grad kao jedinstvena jedinica lokalne samouprave", navodi se u priopćenju objavljenom nakon današnje sjednice PIC-a održane u Sarajevu.

Veleposlanici su opetovali stajalište da ni jedan konstitutivan narod ne smije dominirati gradom Mostarom. PIC je Povjerenstvu preporučio da se utvrdi, odgovarajući izborni sustav za grad Mostar, kao i proces glasovanja u okviru Gradskog vijeća, kako bi osigurao pravedan i učinkovit proces odlučivanja u kojem će biti zastupljeni svi narodi".
Dvije ključne političke stranke u Mostaru, HDZ BiH i Stranka demokratske akcije, zastupaju potpuno različita viđenja bošnjačke i hrvatske zajednice o budućem ustroju grada na Neretvi. SDA se protivi ukidanju u Daytonu utvrđenih općina dok je prijedlog HDZ-a na tragu trenutačnih razmišljanja međunarodne zajednice.

Pročitajte više