Picula i Ivanić najavili rješavanje spora oko luke Ploče

MINISTRI vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine Tonino Picula i Mladen Ivanić potpisali su u srijedu u Sarajevu Sporazum o pograničnom prometu i suradnji dviju država te najavili kako bi uskoro moglo biti pronađeno rješenje za dugogodišnji spor oko načina upravljanja lukom Ploče.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Ivanić kazao je kako će dvije vlade uskoro predložiti potpisivanje posebnog protokola kojim bi se utvrdio novi sastav Upravnog odbora luke Ploče.

´Naše je mišljenje kako su se odnosi dvije zemlje u međuvremenu toliko popravili da nam nije potreban sedmi član Upravnog odbora´, kazao je Ivanić novinarima istaknuvši kako bi se na taj način eliminirala odredba iz postojećeg Sporazuma o luci Ploče po kojemu je stranac kao sedmi član Upravnog odbora praktično imao ovlasti arbitra u slučaju bilo kakvog spora između hrvatske i bosaneskohercegovačke strane.

Ovaj protokol Hrvatski bi sabor ratificirao zajedno sa Sporazumom čime bi bila otklonjena najveća zapreka provedbi ovog dogovora u praksi. Bosanskohercegovačka strana do sada je inzistirala da se Sporazum ratificira pa tek onda mijenja no ministar Ivanić je naznačio kako se raspoloženje u Sarajevu sada izmijenilo.

Ministri Ivanić i Picula potpuno su suglasni kako je krajnje vrijeme da luka Ploče a time i paneuropski koridor 5C konačno budu u cjelosti stavljeni u funkciju i time dobiju značaj koji im objektivno pripada.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i BiH drže kako je i Sporazum o pograničnom prometu iznimno važan te da dokazuje koliko dvije države ozbiljno shvaćaju važnost dobrosusjedskih odnosa. ´Ovaj će sporazum u potpuno novi položaj staviti oko pola milijuna ljudi koliko ih živi uz granicu´, kazao je ministar Picula dodavši kako granice između Hrvatske i BiH više nisu problem.

On je podsjetio kako je hrvatska strana u rujnu prošle godine u Sarajevo poslala i svoj prijedlog rješenje zaobilaznice oko Kostajnice te da će se uskoro početi raditi i na rješavanju tog pitanja.

Sporazum o pograničnom prometu predviđa uspostavu 25 malograničnih prijelaza od kojih će 12 praktično već od četvrtka biti otvoreni za stanovnike područja uz graničnu crtu. Oni će ubuduće granicu moći prelaziti uz posebne propusnice čime će im se značajno olakšati život i rad.

Uz ovaj dokument potpisani su i aneksi ugovora o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima kod Metkovića i Neuma čime će se također pojednostaviti prelazak granice na ovim područjima.

Ministar Picula ocijenio je veoma produktivnim i korisnim svoj dvodnevni borvak u Sarajevu pojasnivši kako je svojim domaćinima, uključujući tu i članove Predsjedništva BiH te predsjedatelja Vijeća ministara BiH detaljno izvjestio o zahtjevu Hrvatske za primanje u članstvo Europske unije.

Picula je kazao kako je to za hrvatsku Vladu veoma važno pitanje jer podrazumijeva ispunjenje jednog od najvažnijih obećanja datih svojim građanima a članstvo u EU istodobno je i preduvjet daljeg gospodarskog razvitka Hrvatske.

Hrvatski zahtjev, istaknuo je Picula, svakako ima i regionalnu dimenziju jer se za njega očekuje potpora susjednih zemalja ali im se istodobno nudi pomoć kako bi i same što prije postale članicama EU.

Hrvatski je ministar vanjskih poslova najavio kako će bosanskohercegovački premijer Terzić već za desetak dana stići u Zagreb gdje će razgovarati s predsjednikom hrvatske vlade Ivicom Račanom. Ubrzo nakon toga očekuje se i održavanje nove sjednice Međudržavnog vjeća za suradnju.

Dužnosnici Hrvatske i BiH suglasni su kako se do tada mora ubrzati rad na pripremi sporazuma o dvojom državljanstvu te o imovinskim pravima što je životni interes velikog broja građana dvije zemlje.

Pročitajte više