Picula na Jadransko-jonskoj inicijativi

NADAMO se da će i zemlje Europske unije potaknuti projekt izgradnje jadranskojonske autoceste, izjavio je danas hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula u svome govoru na ministarskom sastanku Jadranskojonske inicijative u Bariju.

Hrvatski ministar naglasio je važnost daljnjeg razvitka gospodarskih i drugih odnosa u regiji i za što su potrebne i nove prometnice među kojima i jadransko-jonska autocesta.

"Za sada je projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste poticala Hrvatska, ali mi se nadamo da će uskoro i zemlje Europske unije potaknuti taj projekt, jer se Europa ne može samo politički spajati već treba razvijati i prometne pravce i druge odnose", naglasio je Picula.

Nakon današnjeg sastanka talijansko predsjedanje Inicijativom završava ali Italija već od 1. srpnja ove godine preuzima predsjedanje EU i Hrvatskoj je u interesu da u tome razdoblju završi i svoj program prilagođavanja svojih zakona europskima, čime će učiniti daljnji korak prema europskoj integraciji, rekao je Picula. Predsjedavanje Inicijativom preuzima za narednu godinu dana preuzima Slovenija koja pak od svibnja 2004. postaje punopravnom članicom EU. Hrvatska je dakle okružena zemljama koje su na čelnim mjestima europskih organizacija što će ju još više potaknuti da što prije zadovolji kriterije za daljnje integracije, ocijenio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

(Hina) st sb

Pročitajte više