PICULA NA KONFERENCIJI O EUROPI U AACHENU

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula sudjelovat će u utorak i srijedu u radu konferencije "Upravljanje širom Europom" u Aachenu, organizirane u okviru Charlemagne Foruma o Europi, priopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova. L

Forum se organizira svake godine povodom dodjele nagrade Charlemagne, najstarije i najprestižnije europske nagrade za iznimna postignuća u stvaranju europskog zajedništva, navodi se u priopćenju.

Nagrada se dodjeljuje od 1949. godine u njemačkom gradu Aachenu, koji je kao granični grad postao simbol europskog pomirenja.

Dosadašnji dobitnici nagrade su, između ostalih, Jean Monnet, Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schuman, George C. Marshall, Henry Kissinger, Vaclav Havel, Jacques Delors, Bronislaw Geremek, Tony Blair, Bill Clinton i Gy?rgy Konrad.

Prošle godine nagrada je simbolično dodijeljena Euru, a ovogodišnji laureat je Valery Giscard D'Estaigne, bivši francuski predsjednik i predsjedavajući Europske konvencije.

Forum će okupiti šezdesetak najznačajnijih ljudi koji su izravno uključeni i zaslužni za jačanje jedinstva Europe.

Tematski je podijeljen u tri panela: "Upravljanje širom Europom", "Oblikovanje europske sigurnosti - izazovi i mogućnosti" te "Definiranje Europe - identitet i granice Europske unije".

Zajedno s belgijskim ministrom vanjskih poslova Louisom Michelom, ministar Picula govorit će na prvom panelu pod naslovom "Upravljanje širom Europom", navodi se u priopćenju.

Pročitajte više