Picula: Nedovoljna gospodarska suradnja s Ukrajinom

HRVATSKA i Ukrajina imaju dobru političku suradnju, ali nedovoljnu gospodarsku, ocijenio je u ponedjeljak u Kijevu na konferenciji za novinare hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula nakon razgovora vođenih s ukrajinskim dužnosnicima.

"Zajednički nazivnik današnjih razgovora s ukrajinskim dužnosnicima je da između Hrvatske i Ukrajine postoji dobra politička suradnja, ali nedovoljna gospodarska", rekao je Picula, koji boravi u dvodnevnom posjetu Ukrajini.

Picula se u ponedjeljak sastao s ukrajinskim predsjednikom Leonidom Kučmom, a zatim i s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Anatolijem Zlenkom s kojim je održao konferenciju za novinare.

"Ovi razgovori su potvrdili da Hrvatska i Ukrajina imaju mnogo mogućnosti za razvoj suradnje na svim područjima", rekao je Zlenko.

U današnjim razgovorima smo se usredotočili na to kako podići međusobnu gospodarsku razmjenu na višu razinu, rekao je Picula. Prošlogodišnja gospodarska razmjena između Hrvatske i Ukrajine iznosila je oko 35 milijuna dolara, što, po njegovoj ocjeni, nije dovoljno.

Picula je istaknuo da su dvije zemlje potpisale gotovo sve sporazume o gospodarskoj suradnji, preostao je samo Sporazum o slobodnoj trgovini, ali je izrazio nadu da će se i to realizirati kad Ukrajina postane članica Svjetske trgovinske organizacije.

Jedna od tema razgovora bio je vizni režim između dviju zemalja. Ukrajinski ministar je ocijenio da bi liberalizacija viznog režima pomogla jačanju gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Na pitanje novinara u kojoj je fazi liberalizacija viznog režima, Picula je odgovorio da "svaka zemlja uređuje vizni režim u skladu sa svojim zakonodavstvom i interesima".

"Međutim liberalizacija viznog režima između Hrvatske i Ukrajine traži potpisivanje ugovora o readmisiji", kazao je Picula. Kada taj ugovor bude potpisan, dodao je, to će biti podloga da se u liberalizaciji viznog režima ode korak dalje.

Neovisno o tome, rekao je hrvatski ministar, hrvatsko veleposlanstvo u Ukrajini omogućit će lakše dobivanje viza za Ukrajince nego što je to bilo dosad.

Picula je također svoga ukrajinskog kolegu upoznao i s imenima niza hrvatskih tvrtki koje posluju u Ukrajini (Pliva, Ericcson, Elektro kontakt) kao i s onima koje bi to htjele. Kako je naglasio, izrazito dobra suradnja između dviju zemalja postoji u brodogradnji, građevinskoj industriji, eksploataciji plina i nafte i srednjem i malom poduzetništvu. Hrvatski ministar je posebno istaknuo da hrvatske zdravstvene institucije žele proširiti svoju djelatnost u Ukrajini.

Što se tiče suradnje u sklopu međunarodnih organizacija, Picula je kazao da je svoga ukrajinskog kolegu obavijestio o naporima Hrvatske da se kandidira za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a te da joj Ukrajina pruža potporu u tom nastojanju.

Također je rekao kako je 2007. godina iznimno važna za afirmaciju Hrvatske, jer ona tada očekuje ulazak u EU. "A na tom putu približavanja EU-u spremni smo pomoći i Ukrajini koja ima isti cilj", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Govora je bilo i o mogućem posjetu premijera Ivice Račana Ukrajini, ali ministar Picula nije mogao ništa konkretnije reći o datumu posjeta.

Pročitajte više