Picula o potezu slovenske diplomacije

POVLAČENJE slovenskog veleposlanika iz Zagreba ograničava i limitira mogućnosti da se u sklopu diplomatskog okvira razgovara o ozbiljnim pitanjima, rekao je u ponedjeljak na Brijunima hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Smatram da povlačenje slovenskog veleposlanika (iz RH) svakako ograničava i limitira mogućnosti da se u sklopu diplomatskog okvira razgovara o ozbiljnim pitanjima", kazao je Picula novinarima komentirajući na Brijunima najnoviji potez slovenske diplomacije, te dodao kako iskreno žali zbog tog poteza Ljubljane.

Osvrnuvši se na proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu od strane Republike Hrvatske, on je kazao kako će Hrvatska to pitanje rješavati u skladu s domaćim ali i međunarodnim zakonodavstvom i pritom pozvati na suradnju sve zemlje i međunarodne organizacije koji imaju neposredan interes za ovo područje.

"Moja izjava u Slobodnoj Dalmaciji ne sadrži nove radikalne ocjene. Te su stvari poznate kako hrvatskoj tako i slovenskoj javnosti, poput ocjene o pravnoj neučinkovitosti parafiranog Sporazuma o državnoj granici iz 2001. godine", ustvrdio je Picula dodavši kako se ocjene koje je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel dao u ponedjeljak mogu lako demantirati činjenicama i procesima.

"To predstavlja izvjesnu kolekciju krivih procjena koje ne mogu poslužiti u izgradnji dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Slovenije", rekao je Picula.

"Hrvatska pozicija ostaje ista, mi dobar dio vlastite vjerodostojnosti vidimo u građenju dobrosusjedskih odnosa sa svim državama vodeći računa da svojom politikom branimo i nacionalne interese", rekao je Picula dodavši kako Hrvatska ostaje i dalje otvorena za dijalog. Međutim, dodao je on u slučaju ovakvih poteza poput povlačenja slovenskog veleposlanika, taj dijalog je teško ostvariv.

Picula je ujedno najavio kako je hrvatska strana za 16. rujna planirala susret na kojem bi se trebalo razgovarati o gospodarskom pojasu no, slovenska strana, dodao je on, već je u više navrata dala do znanja kako taj sastanak želi održati na neprimjerenoj niskoj razini.

Komentirajući izjavu predsjednika Vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jelka Kacina kako je njegova izjava u suprotnosti s izjavama koje su zajedno dali predsjednici Slovenije i Hrvatske, Janez Drnovšek i Stipe Mesić, ministar Picula je kazao kako je i u ponedjeljak o tome razgovarao s hrvatskim predsjednikom.

"I sam predsjednik Mesić iznenađen je što je nakon razgovora s Drnovšekom i dogovora da se ova tema ne koristi kako bi se hrvatsko-slovenski odnosi komplicirali, slovenski ministar vanjskih poslova na konferenciji za novinare izrekao cijeli niz teško prihvatljivih ocjena koje su nas neugodno iznenadile", rekao je Picula.


Pročitajte više