Picula: Odnosi Šri Lanke i Hrvatske u uzlaznoj putanji

POLITIČKI odnosi između Šri Lanke i Hrvatske vrlo su dobri i u uzlaznoj putanji, no gospodarska razmjena između dviju zemalja više je nego skromna i potrebno ju je unaprijediti, suglasili su se u četvrtak u Zagrebu ministar vanjskih poslova Tonino Picula i njegov kolega iz Šri Lanke Tyronne Fernand.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio je Šri Lanku u studenome prošle godine, a prije dvije godine u posjetu Šri Lanki boravio je i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Odnosi između Šri Lanke i Hrvatske u uzlaznoj su putanji. (...) Postoji dobar kontinuitet političkih susreta, ali treba primijetiti više nego skromnu gospodarsku razmjenu", rekao je Picula novinarima nakon razgovora s Tyronneom Fernandeom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Gospodarska razmjena između Hrvatske i Šri Lanke prošle je godine iznosila 800.000 američkih dolara.

Ministar Picula najavio je da će u sklopu napora za jačanjem gospodarske suradnje između dviju zemalja do prosinca ove godine za potpisivanje biti spremna najmanje dva ugovora koji će omogućiti bolje poslovne kontakte.

Prema njegovim riječima, Šri Lanka osobito je zainteresirana za hrvatska brodogradilišta, a na njezinom tržištu ima prostora i za hrvatsku prehrambenu industriju.

Zauzimajući se za povećanje stranih ulaganja u Šri Lanku, ministar Tyronne Fernand istaknuo je da Šri Lanka s Indijom ima sklopljen sporazum o slobodnoj trgovini zahvaljujući kojemu bi hrvatske tvrtke u Šri Lanki dobile pristup golemome indijskome tržištu s milijardu potrošača. Priliku u tome trebala bi osobito vidjeti hrvatska farmaceutska industrija, naglasio je.

Osim o gospodarskoj suradnji, dvojica ministara razgovarala su i o suradnji u zračnom i pomorskom prometu te na području kulture i sporta.

Ministar Picula kolegu je upoznao i s naporima koje Hrvatska ulaže kako bi pridonijela smirivanju političkih i gospodarskih prilika u jugoistočnoj Europi, te s hrvatskim napredovanjem na putu prema Europskoj uniji i NATO-u.

Ministra Tyronnea Fernanda primio je i predsjednik Republike Stjepan Mesić, a razgovarao je i s potpredsjednikom Sabora Zdravkom Tomcem. Posjet Hrvatskoj ministar Fernand završit će u petak posjetom Rijeci.

Pročitajte više