PICULA PISAO POWELLU POVODOM 2. OBLJETNICE NAPADA 11. RUJNA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula uputio je u četvrtak pismo američkom državnom tajniku Colinu Powellu povodom druge obljetnice terorističkih napada na Sjedinjene Države i rekao da Hrvatska podupire američku borbu protiv globalnog terorizma.

Picula je u pismu Powellu kazao kako druga obljetnica podsjeća sve na "veliki gubitak koji su Sjedinjene Države i cijeli demokratski svijet pretrpjeli tragičnog 11. rujna 2001."

"Koristim ovu prigodu da ponovim punu potporu Hrvatske borbi Vaše zemlje protiv međunarodnog terorizma", rekao je on.

Picula je u pismu kazao kako se Hrvatska od početka pridružila međunarodnoj protuterorističkoj koaliciji "ne samo iz solidarnosti prema Sjedinjenim Državama nego i zbog dubokog osjećaja prijetnje koju terorizam predstavlja za sve demokratske i slobodoljubive zemlje svijeta".

"Kao zemlja čiji je cilj pridruženje Europskoj uniji i NATO-u i zemlja koja je usvojila zajedničke vrijednosti koje zastupaju obje organizacije, Hrvatska je odlučna nastaviti aktivno pridonositi naporima čiji je cilj uklanjanje globalnog terorizma", stoji u pismu ministra Picule državnom tajniku Powellu.

Hrvatska je u okviru svojih napora u borbi protiv terorizma uputila vojnike u mirovnu misiju u Afganistan i dala humanitarnu pomoć zemlji, a priprema vojnike za mirovnu operaciju u Iraku.

Druga obljetnica terorističkih napada na New York i Pentagon obilježena je i u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

"Danas se pridružujemo Amerikancima, našim prijateljima, suradnicima, susjedima i ljudima diljem svijeta", rekao je zamjenik veleposlanika Krešimir Piršl osoblju veleposlanstva. Zatim je odana počast za 3.000 ljudi iz 90 zemalja, među kojima je bilo i Hrvata. Žrtve su poginule u napadima, koji su, kako je rekao Piršl, "zauvijek promijenili naše živote".

(Hina) sl rt

Pročitajte više