Picula razgovarao s makedonskom ministricom vanjskih poslova

ODNOSI između Hrvatske i Makedonije vrlo su dobri no ima prostora za još bolju gospodarsku suradnju, suglasili su se u Skoplju hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i njegova makedonska kolegica Ilinka Mitreva.

Picula i Mitreva razgovarali su o bilateralnoj suradnji a razmotrili su i ostala pitanja od zajedničkog interesa, prije svega stanje u regiji te hrvatsko i makedonsko približavanje euroatlantskim asocijacijama.

U deset godina od uspostave diplomatskih odnosa, Hrvatska i Makedonija opredijelile su se za demokraciju, otvoreno tržište i članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, rekao je Picula novinarima nakon sastanka.

´Što ranije otvaranje perspektive članstva u euroatlantskim asocijacijama naša je zajednička obveza´, naglasio je.

Izražavajući zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima između dviju zemalja, ministrica Mitreva osobito je istaknula važnost regionalne suradnje u ostvarenju tog cilja.

Ministri su se suglasili da od grčkog predsjedanja EU u prvoj polovici ove godine, osobito od Europskog summita u Solunu u lipnju, očekuju jasne perspektive za ulazak pet zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja u EU, dok se znatan doprinos naporima za ulazak u NATO očekuje od trilateralne suradnje Hrvatske, Makedonije i Albanije. S tim u vezi, Picula i Mitreva dogovorili su da će se tijekom siječnja izraditi nacrt zajedničke deklaracije tih triju zemalja o daljnjim aktivnostima na putu prema NATO-u, koja bi trebala biti potpisana u ožujku.

Picula je pozvao svoje kolege iz Makedonije i Albanije na sastanak trilaterale na proljeće u Dubrovniku.

Poseban naglasak u razgovorima stavljen je na potrebu daljnjeg unapređenja gospodarskih odnosa.

Ukupna trgovinska razmjena između Hrvatske i Makedonije u prvih 11 mjeseci prošle godine iznosila je nešto više od 114 milijuna američkih dolara. Hrvatska je u Makedoniju izvezla robe u vrijednosti 53 milijuna američkih dolara a uvezla u vrijednosti 61,3 milijuna dolara.

Osim s ministricom Mitrevom, Picula je razgovarao i s makedonskim premijerom Brankom Crvenkovskim te predsjednikom Sobranja Nikolom Popovskim a primio ga je i makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Pročitajte više