Picula: Ubojstvo Anne Lindh veliki gubitak

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula izrazio je u četvrtak žaljenje zbog ubojstva švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh, kazavši da osjeća velik i nenadoknadiv gubitak prijatelja i suradnika.

"Odlazak Anne Lindh nije samo tragedija za njezinu obitelj, udarac švedskom narodu i vladi, nego i gubitak iskrenog prijatelja Hrvatske", izjavio je Picula novinarima u Banskim dvorima.

Ministar je podsjetio da je ministrica Lindh dosljedno podupirala Hrvatsku na njezinu putu prema EU, te da je za švedskog predsjedanja Unijom parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU.

Picula je naglasio kako ubojstvo švedske ministrice i njezina smrt snažno podsjećaju na porast terorističkog nasilja.

"Teroristi, bez obzira da li je riječ o organiziranim skupinama ili pojedincima, žele zločinima preoblikovati naš svijet. Atentat u Stockholmu i teroristički napad na SAD na današnji dan prije točno dvije godine, uz cijeli niz napada na civile dokazuju da gotovo nitko i nigdje ne može reći kako je izuzet od političkog nasilja", kazao je Picula.

Hrvatski ministar vanjskih poslova istaknuo je da se na terorizam može odgovoriti i pojačanom represijom, ali i da djelotvornost odgovora ovisi prije svega o solidarnosti sa žrtvama nasilja i usklađenoj suradnji specijaliziranih državnih ustanova.

Pročitajte više