Pigmejske čimpanze na rubu istrebljenja

PIGMEJSKA čimpanza, jedan od najbližih čovjekovih rođaka s karakterističnim crnim licem i crvenim usnama, na rubu je istrebljenja u Demokratskoj Republici Kongo koja je zahvaćena ratom, objavio je Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

WWF je objavio da su rezultati nedavnog istraživanja provedenog u Kongu pokazali da je samo 10.000 pigmejskih čimpanzi, poznatih i pod nazivom bonobo, preostalo na svijetu, od prijašnjih oko 50.000.

"Ostalo je možda 10.000 bonobosa. Ti nas rezultati jako zabrinjavaju", rekao je Peter J. Stephenson, iz WWF-ovog Programa za afričke velike majmune.

Istraživanje je provedeno u Kongu - jedinoj državi gdje su bonobosi pronađeni - u 36.000 četvornih kilometara velikom Salonga nacionalnom parku, zaštićenom području veličine Nizozemske.

Osim bonobosa u toj su zemlji ugrožene i gorile. Borci za zaštitu okoliša tvrde da je broj gorila u regiji pao na 3.000 do 5.000 sa 17.000 iz 1996. godine. Siromaštvo zemlje i ratni sukobi uzrok su smanjenja broja majmuna u toj zemlji.

Pročitajte više