Piletić: Riješit ćemo problem niskih plaća u državnoj i javnoj službi

Foto: HINA/ Lana Slivar Dominić

MINISTAR rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u srijedu kako će donošenje novog zakona o plaćama do kraja godine biti sveobuhvatno rješenje za problem niskih plaća u državnim i javnim službama.

Cjelovito rješenje je novi Zakon o plaćama, koji će biti donesen do kraja ove godine, te nastavak kolektivnih pregovora koji će započeti u trećem tjednu rujna, a vlada je spremna povećati osnovicu svim službenicima i namještenicima, rekao je Piletić nakon dodjele nagrada udomiteljima.

Ne očekuje novi val štrajkova

"Na taj način želimo dati jasan odgovor svim sindikatima, neovisno jesu li reprezentativni ili ne, da radimo na tome i da reforma sasvim sigurno mora biti provedena do konca ove godine", kazao je. Želimo utvrditi koje su minimalne plaće u državnoj i javnoj službi te da te plaće budu značajno veće u odnosu postojeće, rekao je Piletić.

Piletić kaže kako ne očekuje novi val štrajkova te napominje da je u zadnjih šest godina osnovica povećana za više od 33 posto te donesen niz uredbi i povećani koeficijenti, ponajprije za one s najmanjim koeficijentima. Za najavljeni štrajk pravosudnih službenika, za koji je u tijeku postupak mirenja, Piletić je rekao da će Ministarstvo pravosuđa preispitati opravdanost štrajka.
 

Pročitajte više